Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Apple maakt voor het eindejaar beter dan verwachte resultaten bekend

Apple maakt voor het eindejaar beter dan verwachte resultaten bekend

Donderdag heeft Apple voor het voorbije trimester betere resultaten bekend gemaakt dan verwacht, en het heeft vooral beter dan verwachte voorspellingen gepubliceerd voor het eindejaar. Daarmee stelt het de beleggers gerust  die een vertraging in de productie of bevoorradingsproblemen voor de iPhone X vreesden, die vanaf vandaag geleverd wordt.

Het bedrijf met de appel heeft een "buitengewone" vraag aangekondigd voor zijn nieuwe smartphone, nadat de pre-bestellingen op 27 oktober geopend werden. Sommige analisten vreesden echter problemen in de bevoorradingsketen, die de lancering zouden kunnen verknoeien.

In Sydney, de eerste grote agglomeratie waar de iPhone X vrijdag verkocht zal worden, wachtten honderden mensen in rij om de eerste te zijn om 1.579 Australische dollar (1.045 euro) uit te geven om de smartphone te bemachtigen. De belangrijkste "Apple Store" van de stad had zijn deuren al heel vroeg geopend, kort nadat in de Verenigde Staten de resultaten van het bedrijf gepubliceerd waren.

De CFO van Apple, Luca Maestri, zei donderdag aan Reuters dat de groep "vrij tevreden" was over de productie van de iPhone X, "die week na week sterker wordt". Het aandeel steeg 4% in de after-market trade op Wall Street.

Het bedrijf, de belangrijkste beurskapitalisatie ter wereld, zegt te mikken op een omzetcijfer tussen de 84 en 87 miljard dollar (72-75 miljard euro) voor het lopend trimester, het eerste van zijn verschoven boekjaar 2018, terwijl de analisten gemiddeld op 84,2 miljard dollar gerekend hadden. In het vierde trimester, afgesloten op 30 september, heeft Apple 46,7 miljoen smartphones verkocht, hoger dan de consensus van FactSet van 46,4 miljoen.

De nettowinst bedroeg 10,71 mijard dollar voor deze drie maanden tegenover 9,01 miljard het jaar tevoren. De winst per aandeel, 2,07 dollar tegen 1,67 dollar, is duidelijk hoger dan de Thomas Reuters I/B/E/S consensus die 1,87 dollar bedroeg.

De verkoop van de iPhone genereerde 28,85 miljard dollar, wat 55% is van het totale omzetcijfer van Apple dat met 12% steeg naar 52,58 miljard dollar. De analisten voorzagen gemiddeld een omzetcijfer van 50,7 miljard dollar, aldus Thomson Reuters I/B/E/S. "Met deze resultaten en de gegeven indicaties voor de iPhone X, kan Apple nu mikken op een beurskapitalisatie van duizend miljard dollar", bevestigt Daniel Ives, analist bij GBH Insights.

De beurswaarde van Apple bedraagt momenteel 868 miljard dollar, oftewel 745 miljard euro. Ondanks de kosten rond de lancering van de iPhone X, zegt het bedrijf uit California te mikken op een brutomarge tussen de 38 en 38,5%, hoger dan de pronostiek van heel wat analisten. Luca Maestri heeft deze goede performantie toegeschreven aan de services activiteit van Apple, die voor 8,5 miljard dollar inkomsten zorgde in het voorbije trimester, een miljard meer dan wat de experten voorzagen.

Apple heeft trouwens in China terug aangeknoopt met  groei, met een verkoop van 9,8 miljard dollar tegenover 8 miljard in het vergelijkbaar trimester van 2016. Luca Maestri voegde eraan toe dat de groep in India zijn omzetcijfer verdubbeld heeft, zonder een bedrag te noemen.

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top