Het Brussels Gewest lanceert een mobiele app tegen seksistische intimidaties op straat

Deze nieuwe tool, ontwikkeld in samenwerking met de vzw `Touche pas à ma pote`, wil het probleem beter in kaart brengen en de solidariteit versterken.

post-image-3

Uit onderzoek blijkt dat 30% van de vrouwen al slachtoffer werd van geweld op straat, en niet minder dan 60% van seksistische intimidaties op de straat. "Vele vrouwen worden in onze straten nog altijd lastiggevallen, geïntimideerd of beledigd. Er is te weinig respect voor vrouwen. En velen van hen zijn geneigd om dit te minimaliseren, omdat zij zich onmachtig voelen tegenover deze situatie", betreurt Bianca Debaets.

Door op een icoon te drukken dat een hand voorstelt, zal een gebruiker het signaal kunnen geven dat hij persoonlijk een intimidatie ondergaat of kunnen getuigen dat een andere persoon lastiggevallen wordt. De gebruiker moet vervolgens aangeven of het gaat om een fysieke of verbale agressie, de plaats vermelden (dankzij geolocatie) waar het incident zich afspeelde. Het signaal kan bovendien versterkt worden door middel van een gesproken of schriftelijk boodschap die verstuurd wordt naar andere gebruikers die zich in de wijk bevinden. Die ontvangen dan ook een signalement en kunnen beslissen om als "Street Angel" tussenbeide te komen of het slachtoffer te helpen.

Deze app, geïnspireerd op de Franse evenknie HandsAway die in oktober 2016 gelanceerd werd, kadert in de voortzetting van de sensibiliseringscampagne `Signale la Violence` die vrouwen opriep om klacht in te dienen bij de politie wanneer zij op straat lastiggevallen worden. De lancering van de app wordt vergezeld van een communicatiecampagne; in de beginperiode wil men een 6.000 gebruikers bereiken.

In een persbericht zegt Bianca Debaets: "Wij kennen helaas niet alle verhalen over dit onderwerp, en ik heb het zelf ondervonden: al te veel vrouwen moeten intimidaties ondergaan, worden lastiggevallen en beledigd in onze straten. Vrouwen worden onvoldoende gerespecteerd. En heel wat van hen onderdrukken of minimaliseren de situatie omdat zij niet weten hoe om te gaan met de ontsteltenis die zij voelen".

Back to top button
Close
Close