Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Android, het favoriete doelwit van cybercriminelen

Android, het favoriete doelwit van cybercriminelen

Windows is nog altijd het besturingssysteem dat criminelen in het vizier nemen. Maar malwares hebben het voortaan specifiek op Android toestellen gemunt.

De resultaten van een recent onderzoek, uitgevoerd door SophosLabs, brengen aan het licht dat cybercriminelen de PUA (Potentially Unwanted Applications of programma`s die bijvoorbeeld adware bevatten en die ongewenste knopenbalken installeren) gebruiken om beveiligingssystemen te ontwijken en zo toegang te krijgen tot Android- en Mac toestellen.

Windows is nog altijd het besturingssysteem dat in het vizier ligt van criminelen, maar Android heeft duidelijk een aantrekkingskracht. Van alle aanvallen op Windows toestellen, was volgens het onderzoek 6% een PUA, terwijl 95% "straight up malwares" waren. Van alle aanvallen op Android toestellen, was 25% een PUA, en 74% pure malware. Bij de Mac-toestellen tot slot was 94% een PUA tegenover 6% dat een malware was.

 

"Hoe meer het systeem open is, hoe meer het gevoelig is voor malware", legt Lars Putteneers uit, Security Advisor bij Sophos. "Makers van malware beschouwen de PUA als het middel bij uitstek om beveiligingssystemen te ontwijken en hetzelfde doel te bereiken als met andere malware: geld aftroggelen".

De onderzoekers hebben zo malwares ontdekt die speciaal bedacht waren voor Android toestellen. Van de 8.500.000 verdachte Android applicaties die in 2016 geanalyseerd werden, was meer dan de helft ofwel een malware, ofwel een PUA (waaronder ook adwares).

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top