Connect with us
woman-sunglasses

Mobile

Een Belgische toepassing bekroond op het Mobile World Congress 2017

Een Belgische toepassing bekroond op het Mobile World Congress 2017

Elegio behaalde een internationale prijs op het GSMA Mobile World Congress 2017, de hoogmis voor de telecom die zopas plaats had in Barcelona. Het werd bekroond voor een app om elektronisch te stemmen, die gebruik maakt van de nieuwe technologie Mobile Connect. Een wereldwijde première die een Waalse KMO op zijn actief mag schrijven.

Elegio werd in 2012 opgericht door Hugues Dorchy en Olivier Libon, twee specialisten in elektronisch stemmen en procedures voor authenticatie en de elektronisch handtekening. Zij lagen al aan de basis van talrijke oplossingen waarmee men handelingen kan stellen op basis van een elektronische handtekening, en nu heeft het tandem een nieuwe identificatietechnologie ontwikkeld waarbij men geen beroep meer doen op een elektronische identiteitskaart: het is uw smartphone die u zal authenticeren, dankzij de SIM-kaart in uw toestel. Het doel dat Elegio voor ogen heeft? Het "mobiel" elektronisch stemmen mogelijk maken in een totaal beveiligde omgeving.

"De soevereiniteit van het volk is de basis van de democratie. De globalisering is echter één van de factoren die tot een groeiende desinteresse in de politiek leidt. Dat vertaalt zich vooral in een groeiende verkoeling bij de burgers - en in het bijzonder bij de jongeren- bij de verkiezingen. Men moet dus de rechtstreekse democratie aanmoedigen en de burgers in staat stellen hun stem te laten horen, zowel voor plaatselijke projecten als voor de grote maatschappelijke debatten. De participatie van de burgers aan het politieke leven moet echter aangepast zijn aan de maatschappelijke en technologische realiteit. Een mobiele applicatie is het ideale instrument om volksraadplegingen en plaatselijke referenda te organiseren, op voorwaarde dat het authenticatieproces betrouwbaar is en de anonimiteit van de kiezer gerespecteerd wordt", stelt Hugues Dorchy, CEO van Elegio.

Mobile Connect: Elegio is er klaar voor… zelfs voor de Belgische telecomoperatoren het zijn
De door Elegio ontwikkelde applicatie heeft deze problemen opgelost door beroep te doen op de nieuwe Mobile Connect technologie: het is zelfs de eerste app ter wereld die zich baseert op deze technologie in de context van elektronisch stemmen. Mobile Connect is een nieuwe digitale authenticatiestandaard, gespecifieerd door de GSM Association (GSMA), die op wereldvlak alle spelers groepeert die betrokken zijn bij de mobiele telefonie in het algemeen.

De telecomoperatoren rollen momenteel over de heel wereld Mobile Connect uit. Volgens gegevens van de GSMA verlaat 86% van de internauten de site die zij bezoeken tijdens de registratieprocedure, 78% heeft weinig vertrouwen in de site waaraan zij hun privégegevens toevertrouwen en 40% klikt minstens één keer per maand op de button "Wachtwoord vergeten". Mobile Connect, dat gebaseerd is op de open source OpenID Connect technologie, maakt komaf met de karwei om inlog en wachtwoord in te vullen. Het biedt eenvoudig en veilig toegang tot online accounts, wat ook het vereiste beveiligingsniveau moge wezen. De authenticatie wordt door de operator aan de service provider geleverd, zonder dat er ook maar enig persoonlijk gegeven gedeeld kan worden zonder akkoord van de gebruiker.

Mobile Connect is al operationeel of wordt uitgerold in de meeste grote Europese landen, maar ook in tal van landen in Azië en Latijns-Amerika, in Australië en zelfs op het Afrikaanse continent (Marokko, Algerije, Egypte, Nigeria). En in België? Momenteel niets, maar de bazen van Elegio hebben er goede hoop op dat de Belgische operatoren Mobile Connect in het tweede semester 2017 zullen implementeren…

Op het vlak van elektronisch stemmen ruimt Mobile Connect de laatste barrières uit de weg die de procedure in de weg staan, omdat men voortaan geen apart apparaat nodig heeft (in het bijzonder geen eID-kaartlezer) en zelfs geen enkele software. Gedaan ook met de geografische beperkingen: "De 500.000 Belgen in het buitenland zouden bij de volgende wetgevende verkiezingen heel gemakkelijk kunnen kiezen vanop elke plek in de wereld, terwijl België momenteel nog maffe procedures heeft, zoals  bijvoorbeeld het overbrengen van stembrieven in een diplomatenkoffertje…", verklaart, enigszins geamuseerd, Olivier Libon, Chief Technology Officer bij Elegio.

Laureaat van de App Challenge in Barcelona
In afwachting van deze kostbare sesam-open-u die Mobile Connect is, heeft Elegio nu al een officiële erkenning behaald op het GSMA Mobile World Congress 2017, die zopas de deuren sloot in Barcelona. Het werd immers tweede bij de internationale wedstrijd Mobile Connect App Challenge, door zich te onderscheiden op alle selectiecriteria rond innovatie, creativiteit en commerciële toepassingen.

Maar hoe werkt de app van Elegio concreet? Wanneer de gebruiker inlogt op de app krijgt hij een overzicht van alle verkiezingen waaraan hij volgens vooraf bepaalde criteria kan deelnemen. Zodra hij zijn beslissing genomen heeft, identificeert hij zich met behulp van Mobile Connect, dat tot nu de ontbrekende technische link was en nu een online authenticatie mogelijk maakt met een even hoog veiligheidsniveau als van de identiteitskaart. De gebruiker brengt vervolgens heel eenvoudig zijn stem uit, terwijl hij zijn anonimiteit behoudt en de transparantie van de stemming volledig gewaarborgd wordt.

Deze technologie werd trouwens gepatenteerd door Elegio. "Buiten de volksraadplegingen, die in de drie gewesten toegelaten zijn, zouden openbare onderzoeken en allerlei soorten stemmingen op deze manier georganiseerd kunnen worden, zowel voor ernstige stemmingen als voor ludiekere toepassingen zoals het kiezen van de voetballer van het jaar bijvoorbeeld", besluit Hugues Dorchy.

De Elegio app zal in België beschikbaar zijn zodra de Belgische telecomoperatoren de Mobile Connect dienst geïmplementeerd hebben in hun netwerkinfrastructuur.

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top