De eigenaars van Airbnb-logementen in het vizier van de fiscus

De fiscus plant momenteel systematische controles van de eigenaars van onroerend goed  die actief zijn op Airbnb. Het gaat hier in België om 12.500 personen.

post-image-3

Met gemiddeld 2.000 € inkomsten per jaar voor de eigenaars van een onroerend goed dat via Airbnb te huur aangeboden wordt, wil de fiscus de slechte betalers niet meer laten ontkomen. Onze collega`s van de krant L`Echo onthullen daarom dat de fiscale administratie binnenkort acties zal ondernemen die gericht zijn op wie de huurinkomsten niet aangeeft die hij ontvangen heeft via het gebruik van het Airbnb-platform. Daarbij dient opgemerkt te worden dat tot nu toe de mogelijkheid dat men gecontroleerd werd zeer onwaarschijnlijk, zelfs onbestaand was.

Om de fraudeurs te ontmaskeren zal de fiscus informatie kunnen gebruiken verzameld door datamining programma`s die de verhuurders kunnen identificeren en de belasting die verschuldigd is voor het verhuurde goed. Airbnb zal ook rechtstreeks door de administratie ondervraagd worden. Het platform zegt open te staan voor het gesprek met de overheid.

Wat zijn de risico`s?
De eigenaars kunnen een boete tot €1.250 krijgen en/ of een belastingverhoging tot 200% van de ontdoken belasting. Wat de fraudeurs wel zal afschrikken. Als de fiscus dit initiatief lanceert, wil dit ook zeggen dat het geschat aantal overtredingen groot is.

Back to top button
Close
Close