De helft van de wereldbevolking is verbonden met het internet

Bijna de helft van de wereldbevolking zal tegen einde 2016 verbonden zijn met het internet, dankzij de ontwikkeling van mobiele telefoonnetwerken en een prijsdaling, maar het zijn vooral de ontwikkelde landen die van deze evolutie genieten, zo beklemtoonde dinsdag een agentschap van de Verenigde Naties.

post-image-3

De International Telecommunications Union (ITU) heeft in een rapport aangestipt dat 80% van de inwoners van ontwikkelde landen weliswaar het internet gebruikt, maar dat dit er maar 40% zijn in ontwikkelende landen en minder dan 15% in de armste landen.

In de armste en kwetsbaarste landen van Afrika daalt dit percentage zelfs onder de 10%. Enkel een kleine minderheid, urban, jong, welvarend, goed opgeleid en voornamelijk mannelijk, heeft er toegang tot communicatiemiddelen.

Op wereldwijd niveau heeft 47% van de bevolking, wat neerkomt op ongeveer 3,5 miljard personen, nu een internetverbinding, wat nog veraf ligt van de doelstelling van 60% die de Verenigde Naties vooropgesteld had voor 2020.

"In 2016 loggen de mensen niet meer in, zij zijn voortdurend verbonden. De verspreiding van de 3G en 4G netwerken brengt het internet tot bij steeds meer mensen", onderlijnen de makers van het rapport. De armste landen blijven echter achterop hinken en het internet penetratiegehalte in deze landen is gelijk aan dat van de ontwikkelde landen in 1998.

"De armste landen hebben 20 jaar achterstand", is de samenvatting van het ITU, waarvan het 14e colloquium over de telecom-indicatoren wereldwijd (WTIS) momenteel plaats heeft in Gaborone, de hoofdstad van Botswana.

Het VN-agentschap verklaart deze achterstand onder andere door de kost voor het uitbreiden van telecomdiensten naar rurale zones en geïsoleerde gebruikers, alsook door de hoge prijs van mobiele communicaties in die landen.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close