Vier innovatieve digitale start-ups bekroond door het Kikk Festival van Namen

De zesde editie van het Kikk Festival van Namen heeft vier innovatieve Belgische en internationale start-ups bekroond

post-image-3

Verleden week bracht het Kikk Festival ingenieurs, wetenschappers, designers, architecten en het grote publiek samen rond innovatieve technologieën. Op het programma: conferenties, workshops, networking, maar ook een Kikk Market die 27 vooraf geselecteerde start-ups verzamelde om hun producten en diensten voor te stellen.

Deze zesde editie werd gekenmerkt door de lancering, in samenwerking met Belfius, van de eerste digital Awards in Wallonië, die de meest innovatieve projecten bekronen door hen financiële steun te schenken en zichtbaarheid bij potentiële beleggers.

Een honderdtal dossiers werd voorgelegd aan de jury, die voorgezeten was door de directeur van het Kikk festival, Gilles Bazelaire, en samengesteld was uit digitale experts en business angels. Uiteindelijk werden vier laureaten uit verschillende sectoren weerhouden en bekroond op basis van één criterium: vernieuwing. Zij mogen de som van €30.000 onder elkaar verdelen.

Osimis
Deze Belgische start-up, gespecialiseerd in medische beeldvorming in open source, wil de toegang ertoe vereenvoudigen. Zijn software Orthanc wordt in ziekenhuizen in de regio van Luik en Charleroi gebruikt, alsook in 65 ziekenhuizen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Deze start-up, erkend en bekroond, heeft recent fondsen geworven; hij ontwikkelt momenteel een webplatform dat uitwisseling mogelijk maakt en helpt bij de diagnostiek via het web.

Hytchers
Deze start-up is ook Belgisch, en werkt in de collaboratieve logistiek, vanuit een ecologische optiek. Hytchers werd gelanceerd door twee ingenieurs; het biedt automobilisten de mogelijkheid om pakjes van één tankstation naar het andere te vervoeren, waarbij deze stations dienen als afhaalpunt voor e-handelaren. Buiten het ecologisch aspect kan de chauffeur zo zijn verplaatsingskosten verminderen dankzij een vergoeding van 15€ in benzinebons.

Koski
De Tsjechische bedenkers van deze start-up hebben een half-fysiek, half-virtueel bouw-spel ontwikkeld. Het bestaat uit een plateau, elementen in hout, gekleurde plaatjes en een virtuele app, waarmee men de objecten kan gebruiken en die op het scherm kan zien verschijnen in verschillende vormen: bomen, fonteinen, ladders, enz. De fysieke beweging beïnvloedt dus de omgeving op het scherm.

Youmeal
De laatste Belgische laureaat, Youmeal, verenigt voeding en technologie. De software baseert zich op databases met voedingsmiddelen en geavanceerde algoritmen, en geeft nauwkeurige informatie over de analyse van de voedingswaarde en zijn impact op de gezondheid van de mens en het milieu. Zo kan men dus met volledige kennis van zaken zijn voedingskeuze maken.

Back to top button
Close
Close