Zijn videogames positief voor de resultaten op school?

Volgens een nieuw onderzoek van een Australische universiteit beïnvloedt het regelmatig gebruik van sociale netwerken zoals Facebook de schoolresultaten van studenten negatief, in tegenstelling tot videogames.

post-image-3

Het onderzoek, uitgevoerd door Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) op basis van resultaten behaald bij ongeveer 12.000 Australische leerlingen van 15 tot 17 jaar die hun examen wiskunde, wetenschappen en lezen aflegden, wou de factoren bepalen die de schoolresultaten van de studenten beïnvloeden.

Hieruit blijkt dat hoe meer leerlingen gebruik maken van sociale netwerken, hoe meer hun schoolresultaten achteruitgaan. Verwonderlijker echter is dat videogames daarentegen een goede invloed zouden hebben op de punten van de studenten. De "gamers" ontwikkelen immers wetenschappelijke en wiskundige vaardigheden zoals logica. Daarentegen zou het regelmatig gebruik van sociale netwerken niet toelaten om bijzondere vaardigheden te ontwikkelen, vermits het geen intellectuele arbeid vereist. Facebook kan positief lijken vanuit sociaal standpunt, maar het nut ervan bij de opvoeding van jongeren lijkt twijfelachtig.

De tijd, doorgebracht op sociale netwerken, blijft maar toenemen. Dat is waarom de onderzoeker aanspoort om het gebruik ervan te kaderen, en om, waarom niet, een manier te vinden om profijt te trekken van de videogames en sociale netwerken door ze bijvoorbeeld voor educatieve doeleinden te gebruiken. Sommigen passen dit advies al toe: Romain Vincent, professor geschiedenis-aardrijkskunde aan het Europees College in Chelles (Seine-et-Marne) leidt het hoofdstuk over de Middeleeuwen in met het videogame Stronghold. Het is ook gepland dat volgende herfst een professor aan de universiteit van Idaho een cursus geeft die gedeeltelijk gebaseerd is op het befaamde game Pokémon Go.

Om de leerkrachten maar enkele ideetjes te geven over spitstechnologische leermethoden…

Alison Druart (st.)

Back to top button
Close
Close