Surfen in de bib: in de eerste plaats een sociale bezigheid

Vorige week publiceerde het Vlaams centrum voor Openbare bibliotheken een onderzoek naar wat bibbezoekers zo allemaal op internet aanvangen met de computers die je tegenwoordig in zowat elke bibliotheek vindt.

post-image-3

Terwijl het logische antwoord lijkt ‘op zoek gaan naar informatie’ blijkt niets minder waar. Zoeken komt maar op de tweede plaats.

Wat doe je zo allemaal in een bibliotheek? Interessante, leuke, ontspannende of informatieve lectuur en literatuur opsnorren behoort ongetwijfeld tot de voornaamste activiteiten.

Sinds de komst van internet zou je kunnen denken dat vooral die informatieve positie van de bibliotheken wordt bedreigd. De bibliotheken hebben daar op in gespeeld door zelf ook internetklare computers aan hun bezoekers aan te bieden. En die worden blijkbaar graag gebruikt. Zo zou 9 % van de Belgen al in een bibliotheek hebben gesurft.

Verassend genoeg is informatiegaring niet het topresultaat in een onderzoek waarbij de bilbliotheken peilden naar het gebruik dat van de bibcomputers wordt gemaakt (lees: de sites die vaakst worden bezocht).

Allerhande ‘sociale webactiviteiten’ blijken het gros van de top 10 van de meest bezochte websites in de bibliotheken uit te maken met vaak bezochte bestemmingen als de webgebaseerde variante van Messenger, datingsite Rendez-Vous en zo meer.

Toch is ook informatie opzoeken heel erg belangrijk en daar springt de website van Google er duidelijk uit.

Alle cijfers en conclusies op deze link (PDF).

Back to top button
Close
Close