Robo-advisors, de toekomst van online beursbeleggingen?

De overgang van de huidige economie naar het digitale tijdperk is volop aan de gang.  Tal van technologische toepassingen dringen ons dagelijks leven binnen en vinden dag na dag nieuwe toepassingen. De nieuwste trend afkomstig uit de Verenigde Staten zet nu ook in Europa voet aan wal. De robo-advisor is een soort raadgever in het geautomatiseerd vermogensbeheer, die zorgt voor het beheer van de online portefeuilles met een minimum aan menselijke tussenkomst. De analyse die de robot levert is het resultaat van een benadering die op algoritmes berust en op een onderzoek van big data, en waaruit adviezen of aanbevelingen voortvloeien die particuliere beleggers kunnen uitvoeren.

post-image-3

Tal van FinTech (financiële technologie) bedrijven willen zich dan ook positioneren op deze activiteit en deze kans aangrijpen door zich tot een cliënteel tussen de 25 en 30 jaar te richten. Die bedrijven, die zich op deze ontluikende markt positioneren, willen het vermogensbeheer democratiseren, dat tot voor kort voorbehouden was voor zeer grote vermogens die commissies genereerden voor de beheersadviseurs, en zo de kleine spaarders in de kou lieten staan. De robo-advisors richten zich dus tot alle soorten beleggers, en in het bijzonder tot de meest bescheiden belegger.

De voornaamste voordelen van de robo-advisors zijn de lage beheerskosten, een grotere coherentie in de geboden adviezen, omdat die op feiten en  zogenaamde kwantitatieve algoritmes berusten. Dat wil zeggen dat zij berusten op de correlaties in een historische basis van verschillende waarden. Ondanks het feit echter dat zij zich tot een groter aantal kleine spaarders richten, zijn het de robo-advisors spelers die steeds meer invloed zullen hebben in de sector van het vermogensbeheer.

Sinds de opkomst van deze nieuwe tools voor vermogensbeheer richten de Europese autoriteiten hun aandacht op de impact van de ontwikkeling van het digitale op financieel vlak. Er rijst een vraag naar de wetgeving van deze materie, en in het bijzonder het raadgevend aspect, dat rechtsonzekerheid doet ontstaan omdat het financiële advies niet langer voornamelijk afkomstig is van financiële spelers, maar ook van niet-financiële spelers. Bovendien trekken de lage beheerskosten voor de robo-advisors een groeiend aantal spaarders aan. Het is echter nog te vroeg om van een veralgemeend enthousiasme te spreken. Enkel de tijd zal duidelijk maken of er een echte vertrouwensband bestaat tussen deze geautomatiseerde platformen en hun spaarden, en ook of deze robots hun beloften zullen nakomen.

Door Tu Duy Tran

Back to top button
Close
Close