Studenten ontwikkelen start-ups in het Microsoft Innovation Center

Gedurende vier maanden hebben 16 studenten werkervaring opgedaan door IT-projecten te ontwikkelen voor Waalse start-ups en KMO.

post-image-3

Na afloop van de stageperiode van deze studenten hebben 5 projecten het daglicht gezien. Een initiatief dat de economische ontwikkeling, innovatie en tewerkstelling ten goede komt, en steun krijgt van Minister Jean-Claude Marcourt. Op het programma: de ontwikkeling van vaardigheden, hulp bij tewerkstelling maar vooral de ontwikkeling van projecten ten voordele van start-ups en Waalse KMO.

"De stagiair wordt begeleid door een informatica-expert die de goede praktijken overbrengt aan de stagiair en het bedrijf verzekert van de kwaliteit van het geleverde werk. Deze vorm van overdracht van kennis en ervaring is een ideale complementaire aanvulling aan het onderwijs bij de overgang van studentenleven naar beroepsleven", zo legt Xavier Bastin uit, directeur van Microsoft Innovation Center.

Vijf projecten voor start-up en KMO zagen het daglicht na de stage. Projecten zoals ForMYFit, een mobiele app voor wedstrijden waarmee men trainingsschema`s kan ontwerpen die aan elke persoon aangepast zijn, rekening houdend met zijn fysieke conditie,  agenda en doelstellingen. Talenzii, een website die rekruteerders in contact brengt met studenten op het einde van hun traject en jonge afgestudeerden die op zoek zijn naar een eerste job. De studenten hebben ook Biorius ontwikkeld,  een informatica-tool die naar webtechnologieën geporteerd werd. Roomview is dan weer een applicatie voor de optimalisering van het beheer van vergaderzalen, via synchronisatie met gedeelde kalenders van het genre Microsoft Exchange. En tot slot is er Salut! Ça va? een mobiele app (tablet en Windows Phone) met de Kat van Geluck.

Het MIC organiseert al vijf jaar lang stages en heeft een formule ontwikkeld waarvan studenten, werkzoekenden, bedrijven en het Gewest profijt hebben. "Wij stellen vast dat niet alleen de meeste stagiairs een arbeidsovereenkomst tekenen voor het einde van hun stage, maar vooral dat zij overwegend in de Regio blijven en vaak bij een KMO met een plaatselijke economische band. Voor de bedrijven zijn deze stages ook een kans om aan technologische maturiteit te winnen, waarvan de correlatie met succes algemeen gekend is", zo stipt de directeur van het MIC aan.

De stagiairs tekenen vaak een arbeidsovereenkomst nog voor het einde van hun stage. Gezien het succes van deze stages heeft het Innovatiecentrum in Mons (Bergen) beslist om zijn opvangmogelijkheden uit te breiden. Vanaf volgend academiejaar zal het tien start-up of KMO-projecten verwelkomen en vierentwintig stagiairs verspreid over twee steden: Bergen en Luik. Kandidaat-stagiairs en bedrijven kunnen nu al hun aanvraag indienen bij het MIC .

 

Back to top button
Close
Close