Twitter is het meest gebruikte social media kanaal voor aankondigingen van politieke wereldleiders

Van de Belgische politieke leiders is Didier Reynders de meest actieve Twitteraar.

post-image-3

In de afgelopen vier jaar is Twitter uitgegroeid tot het favoriete social media kanaal van wereldleiders om een groot publiek met kernboodschappen en soundbites te bereiken. Dit blijkt uit Burson-Marsteller's Twiplomacy studie, een jaarlijks wereldwijd onderzoek naar het gebruik van Twitter door wereldleiders. Twiplomacy identificeert de mate waarin wereldleiders Twitter gebruiken en hoe ze zich connecten via social media.

Overheden investeren meer in social media en gebruiken alsmaar meer visuals en video’s op Twitter. Sommigen, zoals het account van @Elysee paleis, posten regelmatig Vines om staatsbezoeken samen te vatten of hun elftal toe te juichen, zoals het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het WK. Een handvol leiders, waaronder het Elysee Paleis en het Kremlin, zijn ook early adopters van Twitter's nieuwe live streaming app Periscope. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft onlangs live op Periscope aangekondigd de luchtaanvallen tegen de FARC-rebellen te hervatten.
Voor het onderzoek analyseerde Burson-Marsteller 660 overheidsaccounts in 165 landen. Maar liefst 85 procent van de 193 landen van de Verenigde Naties (VN) is actief op Twitter. 172 staatshoofden en regeringsleiders hebben persoonlijke Twitter-accounts en slechts 28 landen, vooral in Afrika en Zuidoost-Azië, hebben geen Twitter-account.
“Social media kanalen in het algemeen en Twitter in het bijzonder krijgen bij politici en overheden steeds meer de voorkeur als communicatiemiddel. En vaak is dit real-time communicatie,” zegt Donald A. Baer, Worldwide Chair en CEO, Burson-Marsteller.

De meest gevolgde wereldleiders volgen maar weinig andere collega's en tweeten alleen zakelijk. @BarackObama en @WhiteHouse volgen slechts vier andere wereldleiders, Erna Solberg van Noorwegen, Rusland’s Dmitri Medvedev, de Britse regering en de Minister van Buitenlandse Zaken van Estland Keit Pentus.
Hoewel Barack Obama de meest gevolgde wereldleider is, ligt Paus Franciscus aan kop als het gaat over het aantal retweets per tweet. De Paus ontvangt gemiddeld bijna 10.000 retweets voor elke tweet die hij stuurt vanuit zijn spaanstalig account. Barack Obama komt maar tot 1210 retweets per tweet.


Europese ministers van Buitenlandse Zaken gebruiken Twitter om onderlinge relaties te leggen. Zo creëren ze een virtueel diplomatiek netwerk. De Franse minister Laurent Fabius (@LaurentFabius) volgt en wordt gevolgd door 100 collega’s en is daarmee de best verbonden minister van Buitenlandse Zaken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken staat op de tweede plek en heeft wederzijdse Twitter relaties met 93 andere wereldleiders. Het ministerie in Parijs staat op de derde plaats met 90 onderlinge connecties. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (@Dreynders) is sinds mei 2009 ook actief op Twitter, met gemiddeld acht tweets per dag.

Back to top button
Close
Close