90% van de e-mails is spam!

Niet minder dan 264,6 miljard spamboodschappen worden er elke dag wereldwijd verspreid, wat neerkomt op ongeveer 90% van alle e-mailverkeer op het internet, zo blijkt uit een onderzoek dat Bitdefender uitvoerde. De ongewenste boodschappen beperken zich trouwens niet tot reclame voor wondermiddeltjes en namaak-luxeproducten.

post-image-3

Waaruit bestaat uw dagelijkse dosis spam? De specialist in IT beveiligingsoplossingen Bitdefender heeft het onderzocht, en meldt dat de spammails die een schadelijke bijlage bevatten (malwares die het systeem besmetten waarop ze gedownload worden) alsmaar blijven toenemen.

Zo werd vastgesteld dat,  van de meer dan 2 miljoen stalen van spam die gedurende twee weken ontvangen werden en afkomstig waren van verschillende "honeypots" in verschillende gebieden (wat in feite overeenkomt met het aantal spamboodschappen dat elke seconde op internet verspreid wordt!), 10% van de bijlagen malware bevatte of een vorm van phishing was. Met andere worden ongeveer 300 miljoen spamboodschappen met schadelijke bijlagen en phishing die elke dag verstuurd worden!

De meeste spammails met bijlage (29,74%) bestaan uit HTML pagina`s (een phishing  of "pseudo" commercieel aanbod), met als bijlage gearchiveerde bestanden (9,6%) , DOC bestanden (6,26%), zelfs uitvoerbare bestanden (die wormen of virussen bevatten), XLS rekenbladen e.a.

Bitdefender vestigt echter ook de aandacht op de PDF bestanden die Javascript aanvallen (JSs) bevatten en de categorie DOC / DOCX bestanden die een bekende overdrager is van infecties bij bedrijven, vermits dit bestandsformaat vaak gebruikt wordt in bedrijven, en het niet standaard geblokkeerd wordtdoor de firewall van het bedrijf.

Besluit: spam is overal en doet zich in alle vormen voor.

Om spam te voorkomen, doet men er best aan altijd op te letten en enkele regels in acht te nemen:

-Controleer het adres van de afzender, en, bij twijfel, verzeker u er dan van dat bepaalde gebruikers geen problemen gehad hebben met dit soort mail/ deze afzender.

-Lees de inhoud van de e-mail  aandachtig en kijk naar eventuele spelfouten, ongewone datumnoteringen, onjuiste zinswendingen.

-Hoed u voor alle dringende aansporingen die de spammers vaak gebruiken: "Haast u", of intimidaties zoals "U bent illegaal bezig", "U gebruikt programma`s zonder licentie".

-En uiteraard is het gebruik van een Antispam oplossing echt wel aangeraden.

Back to top button
Close
Close