De iPhone meer gebruikt dan de BlackBerry in het bedrijf, aldus 2 recente studies

De BlackBerry smartphones verliezen terrein in de bedrijven ten voordele van de terminals die onder iOS en Android draaien.

post-image-3

Volgens een onderzoek van iPass, een bedrijf dat diensten verkoopt voor het beheer van de mobiliteit van het bedrijf, heeft de iPhone van Apple nu de BlackBerry van RIM voorbijgestoken als smartphone die het meest gebruikt wordt in zakelijke middens. Het  laatste trimestriële rapport, Mobile Workforce genaamd, is gestoeld op de antwoorden van meer dan 2.300 werknemers van 1.100 bedrijven uit de hele wereld. Volgens het onderzoek bezit 45% van de werknemers een iPhone, en 32,2% maakt gebruik van een BlackBerry. Ter vergelijking: bij het onderzoek dat iPass verleden jaar uitvoerde had 34,5% van de werknemers verklaard een BlackBerry te gebruiken en 31% een iPhone. Het laatste onderzoek toont aan dat ook Android het laatste jaar een indrukwekkende stijging kende: dit jaar verklaarde 21% van de werknemers een terminal onder Android te gebruiken, tegenover 11% verleden jaar.

Het lijkt er bovendien op dat Apple zijn groei in het bedrijf zal consolideren, vermits 18% van de werknemers zei om in 2012 de aankoop van een iPhone te overwegen,  tegenover 2% die van plan is om volgend jaar een BlackBerry terminal aan te kopen. Volgens iPass betekenen deze resultaten niet dat het marktaandeel van de BlackBerry een grote daling kent, maar wijzen ze eerder op een snelle stijging van de alternatieven zoals iPhone en toestellen onder Android. Het onderzoek verduidelijkt dat de gezamenlijke groei van de iPhone en Android toestellen in het bedrijf "aantoont dat zij hun werknemers nu meer laten kiezen", vermits "73% van de bedrijven nu toestaat dat randapparatuur, die buiten de beheersomgeving van de IT-afdeling ligt, toegang krijgt tot bronnen van het bedrijf". De bedrijven lijken ook een meer pragmatische aanpak te hanteren bij de aankoop ervan: 58% zegt zelf terminals aan zijn personeel te leveren, tegenover 66% een jaar geleden.

Het onderzoek van iPass is de tweede studie uit de laatste maanden die vaststelt dat de BlackBerry aan invloed inboet en zijn dominante positie bij de bedrijven verliest. De peiling die verleden maand gepubliceerd werd door Enterprise Management Associates (EMA) toonde aan dat 30% van de BlackBerry gebruikers in de bedrijven van 10.000 werknemers en meer de intentie had om in de loop van 2012 van mobiel platform te veranderen. Volgens EMA zal dit een beduidende vermindering met zich meebrengen van het marktaandeel van RIM bij de grote bedrijven, dat nu 52% bedraagt. "Wij hadden ons aan een verlies van het marktaandeel van RIM verwacht, maar deze resultaten zijn veel erger dan wij gedacht hadden", verklaarde Steve Brasen, directeur onderzoek bij EMA. "Zowel bedrijven als werknemers lieten weten dat zij duidelijk de intentie hadden om hun BlackBerry mobiel links te laten liggen ten voordele van terminals onder Android en vooral onder iOS.

Deze resultaten dateren trouwens uit de periode vóór de recente problemen waarmee de BlackBerry diensten geconfronteerd werden, en dit zou een nog grotere impact kunnen hebben, en de migratie nog meer bespoedigen". Verleden maand werd RIM geconfronteerd met een zeer vervelende storing die vier dagen duurde, na het falen van een dubbele redundante en dual-capable  switch. De backupswitch trad al evenmin in werking. Als compensatie heeft RIM  de klanten gratis premium applicaties aangeboden.

Het marktaandeel van RIM in de smartphone-industrie in zijn geheel ging de laatste twee jaar voortdurend achteruit. Volgens Nielsen vertegenwoordigden de BlackBerry toestellen in de herfst nog maar 18% van alle smartphones gebruikt door de Amerikaanse abonnees, ver achter toestellen onder Android (43%) en de iPhone (28%).

Jean Elyan
Meer info op: http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close