Facebook bouwt zijn 1e Europese datacenter vlakbij de poolcirkel

Facebook is begonnen met de bouw van een datacenter in Lulea, Zweden. Daar kan het genieten van goedkope elektriciteit en een systeem voor afkoeling door buitenlucht.

post-image-3

Dit is zijn eerste datacenter in Europa, en het derde op wereldvlak. De site van het sociale netwerk is van plan om haar eerste zaal met servers in te richten tegen eind volgend jaar. Het rekencentrum zal de eerste Facebook gebruikers verwelkomen in april of mei 2013. Drie andere serverzalen in het 28.000 vierkante meter grote gebouw zullen in 2014 afgewerkt zijn. De site waarvoor gekozen werd kan twee andere gebouwen van dezelfde grootte bevatten, maar Facebook heeft momenteel niet de bedoeling deze ruimte te gebruiken.

Lulea ligt aan de rand van de poolcirkel, en kent een gemiddelde jaartemperatuur van 1°C, waarbij men moet weten dat de gemiddelde temperatuur in de zomer 20° is. Gezien dit klimaat zal Facebook gebruik maken van koeling via buitenlucht voor zijn datacenters, in plaats van airconditioning, waardoor het geld kan besparen. De PUE (Power Usage Effectiveness) van het toekomstige datacenter van het sociale netwerk werd niet meegedeeld, maar door het "Free Air Cooling" procedé te gebruiken zou het behoren tot de meest performante datacenters. De traditionele datacenters hebben een PUE tussen 1,6 en 1,9.

Wat elektrische voeding betreft, kan de rivier Lule, die vlakbij de stad stroomt, waterkrachtenergie leveren. De vroede vaderen van de stad Lulea menen dat hun elektriciteit de goedkoopste is in Europa. Daar komt nog bij dat het Open Computer project van Facebook spaarzame servers kan ontwerpen.

Jacques Cheminat
Meer info op:  http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close