Windows XP viert zijn 10e verjaardag

Op 25 oktober 2001 heeft Microsoft officieel Windows XP gelanceerd, het besturingssysteem met versies voor het grote publiek en het bedrijf. Tot aan de stopzetting van de verkoop, op 30 juni 2008, werden er meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht, en kende het een formidabel succes met, op zijn hoogtepunt, een  marktaandeel van meer dan 80% wereldwijd.  

post-image-3

Windows XP zorgde toen voor een revolutie in het aanbod van Microsoft; Het besturingssysteem biedt met name een aangenamere, aan eigen behoefte aanpasbare interface, maar ook een vereenvoudigd "start" menu, een herdachte taakbalk, de mogelijkheid om heel eenvoudig cd-roms te branden (via copy/paste), en een tool om documenten te doorzoeken.

Het is ook het besturingssysteem van Windows dat het langst verkocht zal zijn: meer dan vijf jaar gingen er voorbij vooraleer Windows Vista gelanceerd werd, in februari 2007. In die tussentijd kent XP drie grote updates met zijn Service Packs.

Tien jaar na de lancering drijft Windows XP volgens de maandelijkse barometer Statcounter nog altijd 38,6% van de computers aan wereldwijd. Het is trouwens pas in oktober 2011 dat het zijn positie als koploper verliest bij het klassement van de meest gebruikte besturingssystemen, ten voordele van Windows 7 (40,23%).

Relaxnews
Meer info op: http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close