Walmart gokt op Cruise

Walmart wil van Cruise een kampioen in het autonoom rijden maken, met investeerders als General Motors, Honda en Microsoft als partners. De supermarktgigant wil ook zijn autonome bezorgdienst uitbouwen.

post-image-3

De start-up Cruise was eerst onafhankelijk, maar werd in 2016 overgenomen door General Motors. Vandaag is de Amerikaanse gigant op zoek naar partners en financiële ondersteuning om de uitrol van autonome voertuigen van zijn filiaal te versnellen. Bij de laatste fondsenwerving maakte de Amerikaanse supermarktgigant Walmart zijn intrede in het kapitaal van Cruise.

Een nieuwe bondgenoot voor General Motors
Begin dit jaar was General Motors al op zoek gegaan naar partners om in zijn start-up te investeren. In januari heeft Microsoft toen beslist om 2 miljard dollar te investeren in de start-up Cruise. Het is de allereerste investering van Microsoft in een bedrijf dat gespecialiseerd is in autonome voertuigen. Met de recente komst van Walmart en de recente gebeurtenissen maakt Cruise nu deel uit van een van de grootste bedrijven op het gebied van zelfrijdende auto`s, naast Waymo en Aurora- - de start-up die de afdeling zelfrijdende auto`s van Uber overgenomen heeft.

Van 2016 tot 2020 heeft General Motors meerdere miljarden dollar uitgegeven om de groei en de verschillende testen van Cruise te ondersteunen. Deze investeringen zijn te zwaar geworden voor de Amerikaanse autobouwer, vandaar de noodzaak om nieuwe investeerders te vinden. In een persbericht heeft Cruise onlangs verklaard dat het nog maar twee jaar verwijderd is van een commerciële lancering. In 2023 zou er een autonome taxidienst gelanceerd moeten worden in Dubai. Dan Ammann, CEO van Cruise is stellig: "Vooraleer wij onze dienst in Dubai uitrollen, zullen onze autonome taxi`s beschikbaar zijn in San Francisco."

Walmart wil een autonome bezorgdienst met zijn concurrenten
De productie van Origin, een kleine shuttle zonder bestuurder, zou eveneens over enkele manden van start moeten gaan en de eerste voertuigen zouden einde 2022 klaar moeten zijn. Cruise verklaart dat zijn bestaande vloot, die in San Francisco beschikbaar wordt, nog voor die datum de eerste trajecten zou kunnen aanbieden. Toch moet men voorzichtig blijven, want Cruise heeft zich in het verleden al vergist in de levertermijnen. In 2018 zei de start-up dat hij zijn autonome taxidienst in 2019 wou lanceren, wat duidelijk niet het geval was.

Cruise en Walmart hebben ook de lancering van een pilootproject aangekondigd. Cruise zal voor Walmart een autonome leverdienst exploiteren in Scottsdale, Arizona. Dit project is iets wat de supermarktgigant echt wil. Walmart werkt immers al aan dergelijke leverdienst met andere partners, waaronder Waymo, Ford, Nuro en Udelv. Momenteel weten we niet of het partnerschap met Cruis exclusief zal zijn of dat Walmart zal blijven samenwerken met deze concurrenten van de start-up.

"Nu het aan huis leveren een essentieel element geworden is in het leven van onze klanten, trachten wij ons ecosysteem voor de laatste kilometer te ontwikkelen op een manier die iedereen ten goede komt: de klanten, de bedrijven én de planeet. Met een volledig elektrische vloot, gevoed door 100% hernieuwbare energie, is Cruise een natuurlijke partner in onze gezamenlijke actie tegen de klimaatverandering", aldus John Furner, President en CEO van Walmart.



Back to top button
Close
Close