Er ontstaat een coalitie tegen Apple en Google

Verschillende bedrijven, waaronder Epic Games en Match Group klagen sinds de maand juni de commerciële praktijken aan die Apple en Google toepassen in hun appwinkels.

post-image-3

De moederbedrijven van Fortnite en van Tinder, Spotify, Basecamp, Tile Blix en Deezer hebben zich verenigd onder de naam `Coalition for App Fairness`, of in het Nederlands "Coalitie voor eerlijkheid bij apps", om het samen op te nemen tegen de twee digitale giganten en hun regels, die zij oneerlijk vinden.

"Wij treden toe tot de `Coalition for App Fairness` om de fundamentele rechten te verdedigen van ontwikkelaars om applicaties te creëren en rechtstreeks met hun klanten te werken", bevestigt Tim Sweeny, CEO en oprichter van Epic Games. Samen met de andere bedrijven die lid zijn van de coalitie strijdt Tim Sweeny tegen Apple en de App Store, en tegen Google Play. De ontwikkelaars van apps of games beschuldigen hen er vooral van dat zij onrechtvaardige regels hanteren.

Vandaag werkt bijna elke smartphone ter wereld met Google of Apple, of dat nu is via de vervaardiging van het toestel, het besturingssysteem of hun app winkels. Het is dat laatste punt dat boosheid opwekt: de app winkels innen een commissie van 30% op alle aankopen, of die nu rechtstreeks in de app betaald worden of in de App Store, en het is op dat punt dat de `Coalition for App Fairness` wil optreden.

Deze coalitie wil dat de ontwikkelaars de keuze hebben tussen verschillende app winkels, dat zij toegang krijgen tot bepaalde technische informatie en, vooral, dat zij een korting krijgen om in  de App Store of de Play Store vermeld te worden. "Wij zijn niet de enigen in dit geval, en wij zouden de belangen van de hele wereld moeten verdedigen", zo verklaarde de woordvoerder van de vereniging zonder winstoogmerk, Sarah Maxwell. Volgens haar vertegenwoordigt de `Coalition for App Fairness` "de stem voor vele [bedrijven]".

Bedrijven van elke omvang kunnen toetreden tot deze coalitie en meedoen aan de actie voor de ontwikkelaars. De General Manager van Blockchain.com vraagt zich af of de digitale giganten alle kleine structuren kunnen verbannen: "Ik betwijfel het", bevestigt hij. Horacio Guttierez, Head of Global Affairs & Chief Legal Officer bij Spotify, verklaart dat deze coalitie tot doel heeft om "de stem van de app- en game-ontwikkelaars te vertolken om de keuze van de gebruikers te verdedigen en een gelijk speelveld voor iedereen te creëren".

Voor de twee digitale giganten, Apple en Google, zijn de kosten die zij aanrekenen gerechtvaardigd door het werk dat zij doen voor de beveiliging, de controle van de apps, de distributie ervan en hun betaalsysteem. Ook de zichtbaarheid wordt door Apple aangehaald als een van de commerciële opportuniteiten die het ontwikkelaars biedt.

Deze beweringen komen er op een moment dat Apple al geconfronteerd wordt met twee onderzoeken, beiden voor concurrentieverstorende praktaktijken: het ene op initiatief van de Europese Commissie en het andere door het Amerikaans ministerie van Justitie.

Back to top button
Close
Close