Windows in tenminste 4 versies

Volgens een directeur van Intel zal Microsoft op zijn minst vier verschillende versies van Windows 8 uitbrengen, en zo een antwoord willen bieden aan de verspreiding van apparaten uitgerust met ARM processors. Met één beperking echter: bepaalde (oude) applicaties zullen niet op alle versies kunnen draaien.

post-image-3

Renee James, senior vice-president en directeur-generaal van Software and Services Group heeft bevestigd dat er verschillende versies van Windows zullen zijn voor ARM-apparaten. ARM is reeds erg aanwezig in tablets en andere mobiele apparaten, maar richt zich ook op de markt van de notebooks, die tot nu toe wordt gedomineerd door Intel en AMD.

Het probleem is dat, in tegenstelling tot AMD die de X86-architectuur van Intel gebruikt, ARM zijn eigen architectuur heeft, waardoor bezorgdheid heerst met betrekking tot de retrocompatibiliteit met de oude Windows-applicaties. Dit is een barrière die ververlammend kan werken voor bedrijven, maar die makkelijk kan genegeerd worden door particuliere gebruikers. In de praktijk zal een Word 2007-versie zonder twijfel niet in native mode op een ARM-netbook draaien, maar niets sluit uit dat er binnenkort emulators opduiken.

Dit alles vindt plaats in een geladen sfeer: ARM wil zijn intrede maken in de wereld van de PC’s, terwijl Intel de markt van de mobiele apparaten wil betreden. De Atom-chip kende reeds een groot succes in de netbooks, maar Intel moet er wel in slagen om het verbruik van zijn chips terug te dringen wil het opgenomen worden in de smartphones.

Microsoft van zijn kant geeft weinig informatie over de inhoud van zijn komende OS. Er wordt gezegd dat de mobiele versie van Windows 8 een interface zal bevatten gebaseerd op elementen van de Metro-interface van Windows Phone 7. Terzelfdertijd heeft Microsoft een versie van Internet Explorer voorgesteld voor draagbare ARM-apparaten.

Show More
Back to top button
Close
Close