Drie operatoren verdelen de Windows smartphone van Nokia

Bijna een jaar na hun alliantie brengen Microsoft en Nokia hun eerste gemeenschappelijke smartphone op de markt in België. In het begin zullen de operatoren van een zekere exclusiviteit kunnen genieten.

post-image-3

"Twee kuikens bijeen geeft nog geen adelaar", had een concurrent ironisch gezegd toen de twee bouwers de alliantie afsloten. Maar de stukjes van de puzzel vallen op hun plaats. Microsoft ontvouwt, heel strategisch, zijn Metro interface die op "tegels" gebaseerd is in plaats van icoontjes, op zijn telefoons, consoles en binnenkort ook op tablets onder Windows 8.

Waar Acer wat voorsprong neemt door een democratisch geprijsd model te lanceren (de Alegro, aan 300 euro), lanceert Nokia om te beginnen de high end Lumia telefoon, vooraleer een Belgacom "branded" model 710 in de handel te brengen.

Voor wie Windows Phone Mango (7,5) kent, kan de Lumia 800 bogen op een verfijnd design in een omhulsel uit één stuk. Het beschikt over een kwalitatieve camera (Carl Zeiss) en vooral een volledig GPS navigatiesysteem met gratis kaarten, die men gewoon kan downloaden naargelang het land dat men bezoekt. Het toestel zal op 1 februari beschikbaar zijn in 3 kleuren (cyaan, zwart en magenta).

In het begin (naar het schijnt een trimester lang) zal de telefoon verkocht worden door Base, Telenet en Proximus... Jean-Marc Capitaine, Director Products & Solutions Belgacom verzekert echter dat de resellers (men denkt aan IT- of meer algemene ketens) zich ook kunnen bevoorraden bij deze operatoren, die zich dan als verdelers positioneren. Het kanaal zal bestaan uit Belgacom Centers, Generation Stores, Base shops, Allo Telecom, Belcompany, The Phone House, Media Markt, Saturn, Krefel, Vandenborre, Photohall, Essec en Fnac.

Belgacom maakt geen geheim van haar verlangen om, in naam van de convergentie, aanwezig te zijn op alle mobiele platformen. De referentieoperator zegt ook gerustgesteld te zijn door de politiek die Nokia nu wereldwijd voert.

Bij Belgacom zal er ook een model 710 verschijnen aan 299 euro, bestemd voor "jonge volwassenen". Belgacom denkt er echter niet over om in het businessmodel van de massale subsidiëring te stappen: "Wij doen het soms voor tablets, maar niet voor smartphones. In België kiest de gebruiker zijn telefoon niet in functie van de subsidiëring".

Toen men hem vroeg naar de toekomst van zijn andere mobiele OS heeft Xavier Bonnier, General Manager van Nokia Belux, eraan herinnerd dat Symbian in elk geval ondersteund zal worden tot in 2016, maar dat men "steeds meer Windows Phone zal zien, en steeds minder Symbian". Geen informatie echter over Mego, waarvoor de ontwikkelaars profijt zouden kunnen trekken van het Windwos platform.

Een zwak punt in het Windows Phone ecosysteem ligt bij de appstore, die in totaal een 50.000 apps zou tellen. Philippe Rogge, General Manager van Microsoft BeLux, verdedigt dit door de hogere kwaliteit van het aanbod te benadrukken, en de snelle groei van de cataloog.

De afwezigheid van het door Microsoft verworven Skype blijft een mysterie, maar men belooft ons dat het binnenkort zou komen... zonder verder bijzonderheden.

Wat in elk geval wél vaststaat is dat de in de VS gelanceerde Lumia 900 niet in Europa uitgebracht wordt.

Show More
Back to top button
Close
Close