Wanneer GenAI oudere werknemers meer aanspreekt

Oudere werknemers maken meer gebruik van GenAI op de werkplek dan hun jongere collega's. Een technologie die tot 5 uur werk kan besparen, volgens een breed Europees onderzoek.

post-image-3
Uit een recent onderzoek van Fujitsu (“GenAI at Work”) onder 3700 werknemers van verschillende Europese organisaties blijkt dat oudere generaties vaker gebruik maken van generatieve AI (GenAI) op de werkplek dan hun jongere collega's. 

In tegenstelling tot de verwachtingen zegt 20% van de mensen tussen 43 en 58 jaar de technologie meerdere keren per dag te gebruiken, vergeleken met 9% van de jongeren tussen 18 en 26 jaar (generatie Z). Een andere bevinding is dat 59-plussers gemiddeld twee keer zo vaak GenAI meerdere keren per dag gebruiken om “tijd te besparen”.

In België zegt 32% van de ondervraagden GenAI één, twee of meerdere keren per dag te gebruiken. Dit cijfer ligt dicht bij dat van onze noorderburen (29%), tegenover 50% in Spanje en 49% in Ierland.

Naast de verschillen tussen generaties laat het onderzoek ook zien dat GenAI sterk in opkomst is op de werkplek. Meer dan 4 op de 5 werknemers in Europa (83%) beschouwt GenAI als een technologie “die hen kan helpen in hun werk”. 
Deze resultaten tonen aan dat het in het belang van bedrijven is om dergelijke oplossingen in te voeren om talent aan te trekken en te behouden.

Hoewel training zeker een belangrijke rol speelt bij het juiste gebruik van GenAI, gelooft 81% van de ondervraagden dat GenAI-tools intuïtief zijn en dat ze competent genoeg zijn om ermee aan de slag te gaan. 
Vertrouwen blijft echter essentieel om werknemers te overtuigen om met GenAI te werken. “Vooral jongere generaties vinden het belangrijk dat hun organisatie een strategie heeft om de technologie veilig te implementeren”.

Uit het onderzoek blijkt dat “85% van de respondenten gelooft dat hun organisatie weet hoe gevoelige informatie moet worden beschermd. 81% van de organisaties een team heeft dat GenAI regelmatig controleert op naleving. Driekwart van de respondenten zegt een beleid te hebben dat aangeeft hoe bedrijfsgegevens door GenAI kunnen worden gebruikt. Tot slot zijn vier op de vijf werknemers (82%) van mening dat digitale toepassingen op de werkplek, zoals GenAI, gepersonaliseerd moeten worden op basis van de rollen en behoeften van gebruikers.

GenAI bespaart werknemers 4,75 uur werk per week

Productiviteitswinst is een van de belangrijkste redenen waarom GenAI zo snel aanslaat op de werkplek. Vier van de vijf respondenten zijn het erover eens dat de technologie hen veel tijd bespaart. De meerderheid is van mening dat ze dankzij GenAI één tot twee uur per week aan andere taken kunnen besteden, en zelfs drie tot vier uur per week. Gemiddeld bespaart GenAI werknemers nu 4,75 uur per week. 
Bovendien hebben degenen die GenAI correct toepassen automatisch productievere en creatievere teams.

Het onderzoek werd in april 2024 uitgevoerd door Coleman Parkes bij 3700 respondenten (oprichters, leidinggevenden, managers, werknemers) uit verschillende bedrijfsafdelingen (IT, financiën, verkoop en marketing, inkoop, HR, juridisch) en sectoren in 9 Europese markten, waaronder België.
Show More
Back to top button
Close
Close