Gentse start-up Factry verovert Scandinavische markt

Het Belgische bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële IT-oplossingen blijft de Scandinavische markt veroveren dankzij een aantal belangrijke nieuwe samenwerkingen en partnerschappen. Vandaag komt de helft van Factry's omzet van klanten en projecten uit het buitenland. Dit is wat medeoprichter Frederik Van Leeckwyck te zeggen heeft.

post-image-3
De Gentse scale-up Factry is vastbesloten om te groeien in de Scandinavische landen dankzij zijn gespecialiseerde oplossingen op het vlak van industriële IT en MES-software voor de procesindustrie. 
In deze regio registreert het Belgische bedrijf bloeiende samenwerkingen en nieuwe partnerschappen met gevestigde bedrijven zoals Tata Steel (Surahammars Bruk), MTC Powder Solutions en cleantechbedrijven Carbo Culture en Spinnova. 
Maar Factry is niet van plan om het hierbij te laten: het is al van plan om de procesindustrie in de Verenigde Staten en Canada aan te pakken.

Sinds 2020 zijn de inkomsten vervijfvoudigd door de schaalvergroting. Tegen 2023 heeft het 35% jaarlijkse groei in terugkerende inkomsten geboekt, terwijl het klantenbestand met meer dan een derde is toegenomen. 
“Als we willen groeien, moeten we naar het buitenland. Vandaag is bijna de helft van onze omzet afkomstig van klanten en projecten in het buitenland, van Vancouver tot Melbourne”, bevestigt de medeoprichter van het bedrijf, Frederik Van Leeckwyck.

En inderdaad, de groei van Factry in de Scandinavische landen is de afgelopen jaren opmerkelijk geweest. Sinds begin dit jaar gebruikt het Finse bedrijf Carbo Culture het Factry Historian open data management platform. Dit jonge bedrijf heeft een uniek gepatenteerd proces ontwikkeld dat gebruik maakt van carbolyse om de koolstof in plantaardig afval of biomassa bij hoge temperaturen om te zetten in biochar. Dit is een stabiele, inerte vorm die permanente opslag mogelijk maakt en de koolstof uit de lucht houdt. 
De oplossing van Factry zal ook worden gebruikt door het Zweedse bedrijf MTC Powder Solutions, dat bijna-netvormige (NNS) componenten produceert die worden gebruikt in veeleisende sectoren zoals olie en gas, chemicaliën, kernenergie en energieopwekking. 
Naast Historian heeft MTC Powder Solutions ook gekozen voor FactryOS, de MES-software van het in Gent gevestigde bedrijf. “De beslissing werd geïnspireerd door de buren bij Surahammars Bruk, onderdeel van Tata Steel Europe. Tijdens een bezoek aan de staalfabriek konden de experts van MTC Powder Solutions de impact van Factry's MES-software van dichtbij zien en besloten ze het zelf te gebruiken”, aldus het bedrijf.

De kracht van open source-technologie

Factry is geen nieuwkomer in de Scandinavische verwerkingsindustrie. De staalwalserij van Surahammars geniet al sinds 2019 van de voordelen van de Gentse technologie. Maar ook het Finse bedrijf Spinnova, dat textielvezels voor kleding maakt van hout of afval, heeft dankzij Factry al efficiëntiewinst gezien in zijn productiewerkplaats.

“Spinnova begon in 2019 onze open source collector te gebruiken om hun procesgegevens vast te leggen op hun toenmalige proeffabriek. Het bedrijf gelooft al lang in het belang van procesgegevens als basis voor operationele verbetering. Vanwege hun groei en de toenemende complexiteit van hun productie stapte het bedrijf in 2022 over op Factry Historian, ons open data management platform dat hen helpt om data beschikbaar te maken voor de hele organisatie en de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun processen te verbeteren”, zegt Frederik Van Leeckwyck.

“Factry heeft ons overtuigd van de kracht van open source technologie,” bevestigt Stefan Schrewelius-Axell van Surahammars Bruk. “Het geeft ons meer controle over onze gegevens en processen. De prestaties van hun systeem zijn onbetwistbaar, net als hun toewijding aan het leveren van een solide service. Op basis van onze ervaring en veranderende behoeften wordt de software voortdurend verder ontwikkeld, waardoor we de productie hier in Zweden kunnen maximaliseren.”
Show More
Back to top button
Close
Close