Benelux loopt achter met integratie GenAI

87% van de organisaties in de Benelux is van plan om het komende jaar te investeren in generatieve kunstmatige intelligentie. Maar slechts 6% van de bedrijven die GenAI gebruiken, hebben het volledig geïntegreerd in hun werkprocessen. Een enorme uitdaging, geanalyseerd in een onderzoek van SAS.

post-image-3
Uit een onderzoek van Coleman Parkes Research in opdracht van SAS blijkt dat de Benelux-landen ver achterlopen op de Verenigde Staten en China als het gaat om de implementatie en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

In het onderzoek zei 18% van de respondenten in de Benelux (van de 1.600 zakelijke besluitvormers) dat ze GenAI dagelijks gebruiken als onderdeel van hun IT-strategie en data-analyse. 
Maar slechts 6% van de Benelux-bedrijven die GenAI gebruiken, hebben het volledig geïntegreerd in hun dagelijkse processen. 
Dit ligt ver onder de cijfers voor de VS (24%), China (19%) en het VK (11%). 
Met andere woorden, de Benelux-landen lopen duidelijk achter als het gaat om het implementeren van GenAI-technologieën. 

Volgens het onderzoek gebruikt een derde (34%) van de Benelux-organisaties GenAI, maar bevindt deze zich nog in de test- of experimenteerfase. Daarnaast gaf 4 op de 10 respondenten aan dat ze van plan waren om GenAI te gaan gebruiken in de komende één tot twee jaar. 
China werkt momenteel het meest met GenAI. Chinese zakelijke beslissers melden dat 83% van hun organisaties de technologie gebruikt. In het Verenigd Koninkrijk werkt 70% van de organisaties met kunstmatige intelligentie, tegenover 65% in de VS.
 
De voordelen van GenAI 

67% van de organisaties in de Benelux verwacht dat generatieve kunstmatige intelligentie innovatie zal stimuleren en hen een concurrentievoordeel zal geven. In feite melden bedrijven die experimenteren met GenAI al een aantal voordelen, zoals verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit, beter risicobeheer en compliance maatregelen, verbeterde werknemerservaring en -tevredenheid, efficiëntere verwerking van grote datasets, en tijdsbesparing en lagere operationele kosten.
Het belangrijkste obstakel dat organisaties tegenkomen bij het implementeren van GenAI betreft het effectieve gebruik van openbare en bedrijfsgegevens (62%). Dit wordt gevolgd door problemen met de ontwikkeling van generatieve kunstmatige intelligentie van de ontwerpfase tot praktisch gebruik (56%), en integratie met bestaande systemen en processen (56%).
 
Volgens 84% van de respondenten is de grootste uitdaging bij het gebruik van GenAI de vertrouwelijkheid van gegevens, op de voet gevolgd door gegevensbescherming (82%). Governance is ook een zorg voor 66% van de respondenten.

"Er is nog een lange weg te gaan als het gaat om GenAI-governance en compliance", legt Véronique Van Vlasselaer, Analytics & AI Lead bij SAS, uit.
Iets meer dan de helft (52%) van de organisaties in de Benelux geeft aan dat ze een GenAI-beleid hebben dat bepaalt hoe werknemers technologie wel of niet kunnen gebruiken voor zakelijke doeleinden. 
Bij het implementeren van effectief GenAI bestuur en toezicht worden Benelux organisaties geconfronteerd met de volgende uitdagingen: technologische beperkingen (31%), gebrek aan duidelijke richtlijnen of standaarden (22%) en gebrek aan transparantie en verantwoording (18%).
 
Maar terwijl de Benelux-landen achterlopen als het gaat om implementatie, is dit niet het geval als het gaat om het beschikbaar stellen van budget. Maar liefst 92% van de respondenten in de Benelux die van plan zijn om te investeren in GenAI hebben hiervoor al een budget opzij gezet.

Véronique Van Vlasselaer besluit: "De Benelux-landen moeten op het gebied van GenAI een inhaalslag maken ten opzichte van grootmachten als China en de Verenigde Staten. Gelukkig zien we dat organisaties in de Benelux de voordelen van GenAI inzien en van plan zijn om hier de komende één tot twee jaar in te investeren. Deze technologische doorbraak zal ongekende productiviteitswinst en concurrentievoordelen opleveren op wereldwijde schaal. Hoe sneller we opschakelen, hoe groter de voordelen zullen zijn.
 
Show More
Back to top button
Close
Close