Waarom "service level agreements" integreren in een IT-infrastructuur?

Service Level Agreements (SLA's) spelen een cruciale rol bij het beveiligen van IT-systemen door hun prestaties te verbeteren. Maar ze definiëren ook de serviceniveaus die verwacht worden tussen een serviceprovider en een klant. Hier volgen enkele verklaringen.

post-image-3
Recente golven van cyberaanvallen, zoals die in Antwerpen waarbij de stad tussen december 2023 en januari 2024 geen parkeerboetes kon innen, onderstrepen de noodzaak voor bedrijven om hun IT-systemen goed te beveiligen. 
Service Level Agreements (SLA's) spelen hierbij een cruciale rol. Niet alleen maken ze het mogelijk om de prestaties van IT-systemen effectief te verbeteren, ze definiëren ook de serviceniveaus die verwacht worden tussen een serviceprovider en een klant. 
Met andere woorden, het is een manier om het verantwoordelijkheidsniveau van beide partijen op papier te zetten. 

Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, noemt 4 belangrijke redenen om SLA-monitoring in uw IT-infrastructuur te integreren.

1. Verbeterde probleemdetectie en -oplossing
SLA-monitoring helpt IT-managers om problemen in de IT-infrastructuur snel op te sporen. Omdat monitoring continu is, kunnen SLA's afwijkingen van normale serviceniveaus onmiddellijk detecteren en rapporteren. IT-managers kunnen dus sneller handelen om downtime te verminderen. Dit alles terwijl de productiviteit en gebruikerservaring toenemen.
In de loop van een werkdag veroorzaken bijvoorbeeld lege printers, overbelaste switches en volle schijven hardwareproblemen die de werkomgeving van medewerkers negatief beïnvloeden. IT-managers gebruiken vervolgens SLA-software om de specifieke onderdelen te identificeren die de SLA-afspraken met klanten beïnvloeden. Als ze de groen gemarkeerde problemen niet snel oplossen, daalt het SLA-percentage.

2. Betere prioritering van IT-taken
IT-managers kunnen verschillende prioriteitsniveaus toekennen aan de verschillende onderdelen van de IT-infrastructuur. Op deze manier kunnen ze hun tijd en middelen effectief beheren en de meest urgente problemen als eerste aanpakken. 

3. Meer transparantie en vertrouwen
Door service level agreements te monitoren, kunnen bedrijven hun klanten regelmatig voorzien van gedetailleerde rapporten over de prestaties van hun IT-systemen.  Deze transparantie vergroot het wederzijds vertrouwen, omdat klanten kunnen zien of serviceproviders de beloofde serviceniveaus halen en welke mogelijkheden er nog zijn. 

4. Proactief IT-beheer en -onderhoud
Door SLA's te monitoren, kunnen IT-managers proactief werken in plaats van reactief. Door trends en patronen in IT-prestaties te detecteren, kunnen ze potentiële problemen identificeren voordat ze zich voordoen. Door deze proactieve aanpak kan preventief onderhoud worden gepland, waardoor de algehele betrouwbaarheid van de IT-infrastructuur toeneemt en onverwachte storingen worden voorkomen.
 
Show More
Back to top button
Close
Close