Wat verandert er op het gebied van softwareontwikkeling dankzij “generatieve” AI?

IT-bedrijven Solita en ISS hebben onlangs hun krachten gebundeld om de impact van generatieve AI op de toekomst van softwareontwikkeling te onderzoeken. Vandaag publiceren ze de eerste resultaten op basis van hun veldexperimenten en schetsen ze de toekomstige rol van IT-experts.

post-image-3
Technologiebedrijf Solita en facilitair bedrijf ISS hebben besloten hun krachten te bundelen in een innovatief generatief AI-project waarbij twee onafhankelijke teams werken aan dezelfde digitale oplossing voor één klant. 
Het eerste team gebruikt geavanceerde, adaptieve software, terwijl het tweede team volledig vertrouwt op kunstmatige intelligentie en in elke ontwikkelingsfase gebruik maakt van generatieve AI-tools. 

Dit project is een van de eerste vergelijkende studies in zijn soort ter wereld. Het doel? Uitzoeken op welke gebieden generatieve AI kan worden ingezet, testen hoe het werkt in het veld, in de realiteit van bedrijven, verschillende ontwikkelingsbenaderingen vergelijken en tot slot alle conclusies op grote schaal delen met bedrijven en de technologiegemeenschap.

Hun samenwerkingsproject, GenAI Twin genaamd, heeft als doel het gebruik van kunstmatige intelligentie in verschillende stadia van softwareontwikkeling te onderzoeken. In het bijzonder beoordeelt het de impact van AI op het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de kwaliteit. 
Het experiment is met name gericht op het bestuderen van de impact van AI in de praktijk, inclusief de effecten op bijvoorbeeld efficiëntie en kwaliteit. 
Tegelijkertijd wil het de rol bepalen die IT-experts in de toekomst zullen spelen en gaat het ook in op de strategische integratie van AI en ethische overwegingen. Het doel is om te leren van het gebruik van AI in softwareontwikkelingsprojecten en de bevindingen te delen. 

Generatieve AI verandert de IT-sector 

Generatieve AI zal de IT-sector en softwareontwikkeling op zijn kop zetten.
“Het ‘Gen AI Twin’-project van Solita en ISS is een van de eerste projecten ter wereld die de resultaten van generatieve AI in softwareontwikkeling onder echte omstandigheden bestudeert en conclusies trekt in de praktijk. We zitten midden in een kleine revolutie die een impact zal hebben op verschillende sectoren en activiteiten over de hele wereld,” legt Ossi Lindroos, CEO van Solita, uit.

“De ontwikkeling van AI biedt enorme kansen voor ISS”, voegt Jenni Heinisuo, CIO van ISS Services, toe. “De overgang naar een wereld die wordt aangedreven door AI moet echter goed worden gemanaged en duurzaam zijn, zodat iedereen zich kan aanpassen aan deze ontwikkelingen. Alleen dan kunnen we echt de vruchten plukken van AI. Er zijn een aantal projecten die ons in staat stellen om uitgebreid in kaart te brengen hoe AI bedrijven en de werknemerservaring kan ondersteunen. Dit project kan aan beide bijdragen.”

“Ons Gen AI Twin-project is zeldzaam, zelfs op wereldwijde schaal, en we kijken uit naar de resultaten van het project”, vervolgt Lasse Girs, hoofd generatieve AI-implementatie bij Solita. 

Het Europese wetgevingsproces over AI nadert zijn einde. De AI-wet is de eerste regelgeving over AI in de westerse wereld en biedt een kader voor de ontwikkeling en implementatie ervan.

“Sommige critici van de AI-wet zeggen dat deze te laks is, terwijl anderen vrezen dat de ambitieuze reikwijdte Europese innovatie zal verstikken. Het is belangrijk op te merken dat de AI-wet zich vooral richt op AI-systemen met een hoog risico, d.w.z. het soort AI dat de gezondheid en veiligheid van mensen en fundamentele mensenrechten ernstig zou kunnen schaden. Zo moeten AI-systemen met een hoog risico onder meer beschermingsmechanismen bevatten, zoals menselijk toezicht", besluit Joris Haelterman, directeur van Solita België.

 
 
Show More
Back to top button
Close
Close