Wanneer AI nieuwe online bedreigingen inluidt

Cyberbeveiliging: wat kunnen we verwachten van AI in 2024? Kaspersky's nieuwste rapport onthult de invloed van AI op het cyberbeveiligingslandschap. Een analyse van de vele implicaties van kunstmatige intelligentie en de potentiële exploitatie ervan door cybercriminelen.

post-image-3
Het nieuwste "Kaspersky Security Bulletin" rapport geeft een gedetailleerd overzicht van de voorspellingen en belangrijkste veranderingen op het gebied van cyberbeveiliging. 
De ontwikkeling van Large Language Models (LLM's) en de toenemende bezorgdheid over beveiliging en privacy creëren een directe link tussen AI en de wereld van cyberbeveiliging. 
Onderzoekers van Kaspersky laten zien hoe AI-tools cybercriminelen hebben geholpen bij hun kwaadaardige activiteiten in 2023, en benadrukken tegelijkertijd de potentiële defensieve toepassingen die deze technologie mogelijk maakt. 

Steeds complexere kwetsbaarheden 

Er verschijnen nieuwe kwetsbaarheden op het snijvlak van generatieve AI en traditionele technologieën, waardoor het aanvalsoppervlak dat cyberbeveiligingsprofessionals moeten beveiligen groter wordt. Ontwikkelaars zullen daarom moeten kijken naar nieuwe beveiligingsmaatregelen, zoals goedkeuring door de gebruiker van acties die worden gestart door LLM agents. 
 
Virtuele assistenten voor cyberbeveiligingsspecialisten 

Cyberbeveiligingsonderzoekers maken gebruik van generatieve AI om innovatieve cyberverdedigingstools te maken. Deze trend zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van digitale assistenten op basis van LLM of machine learning (ML). Deze tools zouden experts in staat moeten stellen om bepaalde taken te automatiseren en advies te geven op basis van opdrachten die worden uitgevoerd in een "pentesting"-omgeving. 
 
Neurale netwerken gebruikt door criminelen

Oplichters van allerlei slag zouden hun strategieën kunnen versterken door neurale netwerken te gebruiken en gebruik te maken van AI-tools om steeds overtuigender frauduleuze inhoud te creëren. We kunnen daarom een escalatie verwachten in de cyberbedreigingen die uitgaan van fraude en oplichting. 
 
Meer AI-regelgevingsinitiatieven dankzij de private sector 

Het aantal AI-gerelateerde regelgevende initiatieven zal toenemen. Niet-statelijke actoren, zoals technologiebedrijven, kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan discussies over AI-regelgeving, zowel wereldwijd als nationaal. 
 
Watermerken voor AI-gegenereerde inhoud 

Regelgeving en andere maatregelen door dienstverleners zullen gepaard moeten gaan met watermerken voor AI-gegenereerde inhoud; tools die steeds beter bestand zijn tegen detectietechnologieën. Ontwikkelaars en onderzoekers zullen bijdragen aan de ontwikkeling van watermerkmethoden voor AI-inhoud om de identificatie en herkomst ervan te vergemakkelijken. 
"Kunstmatige intelligentie in cyberbeveiliging is een tweesnijdend zwaard. Het vermogen om zich aan te passen versterkt onze verdediging en biedt een bolwerk tegen voortdurend veranderende bedreigingen. Dit dynamische karakter brengt echter ook risico's met zich mee, omdat aanvallers profiteren van AI om geavanceerdere aanvallen te ontwikkelen. Het juiste evenwicht vinden, zorgen voor verantwoord gebruik zonder overmatig delen van gevoelige gegevens, is essentieel voor het beveiligen van onze digitale grenzen," legt Vladislav Tushkanov, beveiligingsexpert bij Kaspersky, uit. 
 

Ondanks deze nieuwe trends wordt echter niet verwacht dat AI in 2024 een revolutionaire verandering in het bedreigingslandschap zal veroorzaken, zeggen de experts. 
Met andere woorden, ze blijven sceptisch dat AI het bedreigingslandschap in de nabije toekomst aanzienlijk zal verstoren. "Als cybercriminelen generatieve AI omarmen, zullen cyberverdedigers dat ook doen. Zij zullen dezelfde of nog geavanceerdere tools gebruiken om verfijningen van software en netwerkbeveiliging te testen. Daarom is het uiteindelijk onwaarschijnlijk dat AI het aanvalslandschap radicaal zal veranderen," concludeert het rapport.  

Om meer te weten te komen over de invloed van AI op cyberbeveiliging, nodigt het rapport je uit om de Securelist-site te bezoeken om de sectorale bedreigingen voor 2024 te ontdekken.
 
Show More
Back to top button
Close
Close