PLC als alternatief voor Wi-Fi

Wi-Fi-verbindingen in België zijn snel, maar er kunnen veel problemen zijn, meldt een onderzoek van devolo over thuisnetwerken. Dit is waar de PLC-technologie van pas komt om de internetprestaties te verbeteren.

post-image-3
Internet wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu is voor het streamen van video's, telewerken of het besturen van je Smart Home, een Wi-Fi-verbinding thuis is gewoon essentieel. Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid en snelheid van onze Wi-Fi-thuisnetwerken? En wat moet je doen als er een probleem is? Dit zijn slechts enkele van de vragen die de netwerkspecialisten van devolo hebben kunnen beantwoorden in een internationaal onderzoek dat ook in België werd uitgevoerd.

Het bedrijf analyseerde het gebruik en de kwaliteit van Wi-Fi in België.
Uit de resultaten blijkt dat Belgische huishoudens over ultrasnelle internetverbindingen beschikken. Meer dan de helft van de ondervraagden surft met snelheden van 250 Mbps of meer. Maar veel mensen wonen in grote huizen (55,3% van de respondenten) van meer dan 100 m². In deze omstandigheden is het moeilijk om in elke kamer een sterk Wi-Fi-signaal te hebben.
 
Amper 30% van de Belgische respondenten zegt zelden problemen te hebben met hun Wi-Fi. Voor de meerderheid van de respondenten komen incidenten vaak voor, elke dag (14,8%), week of maand. 
Deze resultaten zijn niet zo goed als in andere landen, waar de meerderheid van de mensen bijna nooit Wi-Fi-problemen ondervindt. In Nederland bijvoorbeeld ervaart slechts 63,5% van de deelnemers af en toe een storing.

De meest gebruikte methoden om problemen op te lossen zijn het vervangen van de internetbox (37%), het leggen van ethernetkabels (22,6%) en het installeren van repeaters (17,8%). Repeaters communiceren met elkaar via Wi-Fi in huis, waardoor deze oplossing het meest geschikt is om een netwerk op één verdieping uit te rollen.
 
Belgische respondenten klaagden het vaakst over slechte Wi-Fi-ontvangst in de slaapkamer (36,5%) en de woonkamer (26,2%). Als deze kamers zich ver van de internetbox bevinden, kunnen PLC-adapters nuttig zijn. 

Met andere woorden, een Powerline WiFi-adapter die wordt aangesloten op je internetrouter en vervolgens in een stopcontact wordt gestoken.

Het voordeel van deze technologie is dat het gemakkelijk natuurlijke barrières voor een stabiele Wi-Fi-verbinding overbrugt, zoals plafonds, muren en zelfs vloerverwarmingssystemen. Verbindingsproblemen doen zich vooral voor bij het browsen (47,1%), het gebruik van sociale netwerken (42,1%) en het streamen van video's (36,5%).
 
Show More
Back to top button
Close
Close