Dokus Mertens benoemd tot hoofd van Siemens Healthineers BeLux

Het IT-bedrijf heeft een nieuwe CEO en wil een nieuwe impuls geven aan disruptieve modellen in de voortdurend evoluerende gezondheidszorg. Dokus Mertens neemt het roer over van Carl Laurent en legt zijn nieuwe prioriteiten vast.

post-image-3
Dokus Mertens is de nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux. Hij volgt Carl Laurent op, die na een lange en eminente carrière met pensioen gaat. 
De nieuwe CEO heeft al een succesvolle carrière achter de rug bij het bedrijf, dat gespecialiseerd is in medische beeldvorming en laboratoriumdiagnostiek. 

Zijn belangrijkste ambities zijn de verdere groei van Siemens Healthineers door innovatie, om "een brug te slaan tussen de industrie en de Belgische zorginstellingen".

Dokus Mertens trad in 2010 in dienst bij Siemens Healthineers, waar hij verschillende functies bekleedde, van Product Sales Executive tot Global Service Business Manager Magnetic Resonance. 
Eerder dit jaar werd hij benoemd tot Head of Sales voor het bedrijf.
Sinds 1 oktober heeft hij officieel de rol van CEO overgenomen van Carl Laurent, die sinds 2018 aan het hoofd staat van Siemens Healthineers BeLux. 

Focus op innovatie en digitalisering

"De Belgische gezondheidszorg staat onder enorme druk door toenemende patiëntenaantallen, een acuut tekort aan medisch personeel en een kostenmodel dat de zorg stilaan financieel onhoudbaar maakt", legt Dokus Mertens uit. 
"De enige manier om te vermijden dat de kwaliteit en de betaalbaarheid in het gedrang komen, is de efficiëntie te verhogen. Dit kan alleen met behulp van nieuwe technologieën zoals AI of augmented reality, waarbij de kracht van gegevens wordt benut". 

Voor de nieuwe CEO zal het komende decennium een revolutie plaatsvinden die het ziekenhuismodel op zijn kop zal zetten. "Monitoring op afstand, bijvoorbeeld, zal de zorg dichter bij de patiënt brengen dan ooit tevoren, terwijl digitalisering medisch onderzoek zal versnellen en overheden zal helpen om beleid te bepalen". 

Het is waar dat automatische kwaliteitscontroles van laboratoria en AI-detectie van longknobbeltjes bijvoorbeeld de efficiëntie in ziekenhuizen al opvoeren en het personeelstekort enigszins helpen verlichten. "Op hun beurt zullen oplossingen zoals scannen op afstand de samenwerking tussen ziekenhuizen en hun medische beeldvormingstechnici bevorderen. Ze zullen ook de toegang tot de beste zorg voor patiënten vergemakkelijken en het welzijn van het zorgpersoneel verbeteren, wat resulteert in een grotere flexibiliteit en een lagere werkdruk."

"We willen een betrouwbare langetermijnpartner worden waarop ziekenhuizen kunnen vertrouwen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan. Landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben samenwerkingscontracten getekend die 20 of 30 jaar duren. We willen een brug slaan tussen de industrie en de Belgische ziekenhuizen, zodat we de kwaliteit van de zorg voortdurend kunnen verbeteren," zegt Dokus Mertens.
 
Show More
Back to top button
Close
Close