De grote uitdaging van een Zero Trust-strategie

De meerderheid van de bedrijven zet een Zero Trust-strategie in. Maar de helft van hen loopt tegen integratieproblemen aan. Hier volgen enkele verklaringen.

post-image-3
Uit een onderzoek van cyberbeveiligingsspecialist Fortinet blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden moeite heeft met de integratie van Zero Trust-oplossingen die op locatie worden ingezet en oplossingen die vanuit de cloud worden geleverd (2023 report on Zero Trust worldwide). 

Dit rapport belicht de inspanningen die worden geleverd rond het thema Zero Trust-beveiliging en de vooruitgang die IT-teams boeken bij het beveiligen van telewerkers. Het rapport gaat ook in op de uitdagingen waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd bij het beveiligen van hun werknemers die in hybride modus werken.

Het rapport laat zien dat "bedrijven steeds vaker oplossingen inzetten als onderdeel van hun Zero Trust-strategieën". Zo'n 66% (tegenover 54% in 2021) van de ondervraagden zegt bezig te zijn met de implementatie ervan. Bedrijven streven ernaar om Zero Trust over hun hele perimeter te activeren om de impact van een beveiligingsincident te minimaliseren.

Maar het implementeren van Zero Trust strategieën brengt een aantal uitdagingen met zich mee. "Bijna de helft van de respondenten (48%) noemde het gebrek aan integratie tussen Zero Trust-oplossingen die on-premise en in de cloud worden ingezet als het belangrijkste probleem dat moet worden aangepakt. 
Andere uitdagingen waren de complexiteit van het toepassen van end-to-end beveiligingsbeleid, applicatie latentie en het gebrek aan betrouwbare informatie om te helpen bij het selecteren en ontwerpen van een Zero Trust oplossing.

Veel bedrijven moeten de toegang tot applicaties beveiligen, zowel op locatie als buiten het netwerk. Bijna 40% van de respondenten zegt meer dan de helft van hun applicaties op locatie te hosten. 
Consolidatie van leveranciers en interoperabiliteit van oplossingen zijn daarom essentieel. "Het implementeren van oplossingen van verschillende leveranciers levert problemen op, zoals nieuwe beveiligingslekken en hoge operationele kosten. Vooral grote bedrijven willen hun oplossingen consolideren om de activiteiten te vereenvoudigen en de kosten te verlagen.

De prioriteiten voor SASE-oplossingen variëren. Effectieve beveiliging kwam echter naar voren als een belangrijk criterium, met 58% van de respondenten die het als een van hun top drie prioriteiten noemde. Volgens 89% van de respondenten wordt de integratie van SASE met hun on-premise oplossingen als belangrijk of zeer belangrijk beschouwd. 

Daarnaast hebben de meeste bedrijven nog steeds een hybride applicatie- en datastrategie. ZTNA moet operationeel zijn ongeacht waar applicaties en gebruikers zich bevinden, en respondenten zeggen dat de belangrijkste gebieden die een hybride ZTNA-strategie moet dekken webapplicaties (81%), gebruikers op locatie (76%), externe gebruikers (72%), applicaties op locatie (64%) en SaaS-applicaties (51%) zijn.

"Hoewel meer bedrijven een Zero Trust-strategie inzetten, worden ze nog steeds geconfronteerd met integratieproblemen. Voor een succesvolle implementatie van Zero Trust zijn oplossingen nodig zoals Fortinet Universal ZTNA en Universal SASE, die netwerk- en beveiligingsfuncties in meerdere omgevingen kunnen convergeren," concludeert John Maddison, EVP Products en CMO bij Fortinet:
Show More
Back to top button
Close
Close