Hoe AI je helpt je droomjob te vinden

Belgische werkzoekenden gebruiken ChatGPT om hun droomjob te vinden. Werkgevers kunnen nu het slachtoffer worden van misleiding.

post-image-3
Kaspersky heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van generatieve AI-tools op de werkplek. 
Hieruit bleek dat AI-tools kunnen worden gebruikt om eenvoudig een cv of sollicitatiebrief te verbeteren en zo op te vallen op de arbeidsmarkt.
Ongeveer 39% van de Belgische werknemers gaf toe dat "ze ChatGPT zouden kunnen gebruiken om hun sollicitatiebrief te verbeteren en 31% om hun cv krachtiger te maken". 
 
De resultaten van het onderzoek suggereren dat werkzoekenden zich bewust zijn van het potentieel van AI om belangrijke vaardigheden zoals schrijven en communiceren te verbeteren. 
Het onderzoek toont dan ook aan dat werkgevers het risico lopen op "catfishing", wat betekent dat hun sollicitanten de vaardigheden missen die nodig zijn voor bepaalde banen. 
 
 "Werkzoekenden moeten voorzichtig zijn wanneer ze ChatGPT gebruiken. Hun pogingen om de waarheid te verdraaien kunnen op langere termijn problemen veroorzaken. Werkgevers moeten zich niet laten misleiden door een flitsend cv of een overtuigende sollicitatiebrief. Evalueer en test kandidaten tijdens de wervingsfase om teleurstellingen later te voorkomen," waarschuwt David Emm, Principal Security Researcher bij Kaspersky. 
 
In het onderzoek werd ook gekeken naar het gebruik van AI-tools op de werkplek. Een groot deel van de respondenten (42%) gaf toe ChatGPT op het werk te gebruiken om tijd te besparen, bijvoorbeeld om lange teksten of vergadernotities samen te vatten. Nog eens 30% gebruikt het om trends te spotten en te analyseren. Als het gaat om het gebruik van het gegeven antwoord, zegt 55% dat ze de nauwkeurigheid of aannemelijkheid ervan niet controleren voordat ze het op het werk toepassen. Aan de andere kant controleert 14% van de respondenten een resultaat voordat ze het gebruiken, zelfs als het woord voor woord is gekopieerd en geplakt. 

"Naast het rigoureus selecteren van potentieel talent, adviseren we werkgevers om een cultuur van gegevensbescherming en bewustzijn te bevorderen. Dit kunnen ze doen door duidelijke richtlijnen op te stellen en af te dwingen voor het gebruik van ChatGPT en het delen van vertrouwelijke informatie met AI-bots. Anders zou het gebruik van niet-geverifieerde resultaten door sommige werkgevers in de toekomst voor vertrouwens- en reputatieproblemen kunnen zorgen," concludeert het onderzoek.
Show More
Back to top button
Close
Close