Hoe bescherm je je smartphone tegen hacken op vakantie

De experts van het cyberbeveiligingsbedrijf Acronis leggen uit hoe je je gegevens het beste kunt beschermen tegen hackpogingen. Hier zijn 7 top tips voor een veiligere vakantie.

post-image-3
De beruchte Amerikaanse FBI heeft onlangs gewaarschuwd voor het gebruik van openbare oplaadpunten voor smartphones, laptops en tablets. En met reden: het risico is groot dat hackers deze terminals hacken met de bedoeling persoonlijke informatie te verzamelen en malware te installeren op de apparaten die erop zijn aangesloten.

Om slechte ervaringen te voorkomen en je te wapenen tegen pogingen om smartphones te hacken, volgen hier enkele tips om gebruikers te helpen hun gegevens beter te beschermen tijdens de vakantieperiode.

-Gebruik alleen het officiële netwerk

Verbinding maken met gratis openbaar Wi-Fi betekent dat je jezelf blootstelt aan risico's op het gebied van cyberbeveiliging. Luchthavens, treinstations en cafés zijn uitstekende doelwitten voor hackers, die een kans zien om valse netwerken aan te bieden, met misleidende namen zoals "Starbucks_Guest_WiFi", om je te misleiden en toegang te krijgen tot je apparaat. Het is dus altijd het beste om verbinding te maken met het officiële beveiligde netwerk. Maar als gratis openbare Wi-Fi je enige optie is, is het aan te raden om het gebruik tot het strikte minimum te beperken en verbinding met bijvoorbeeld bankieren-apps te vermijden.

-Gebruik een VPN-service

Een VPN (Virtual Private Network) versterkt de beveiliging van je verbinding. Deze service geeft je een extra niveau van vertrouwelijkheid en anonimiteit zodat je met een gerust hart online kunt surfen. En zoals veel mensen weten, zijn je gegevens met deze optie versleuteld. Het is nu mogelijk om VPN-pakketten te kopen voordat je naar het buitenland gaat (bedrijven bieden ze vaak aan hun werknemers aan die regelmatig reizen) of voor op vakantie. Vraag je leverancier om meer informatie.

-Verbeter de beveiliging met multifactorauthenticatie

Multi-factor authenticatie maakt deel uit van de Zero Trust-aanpak, die ervoor zorgt dat toegang altijd wordt geverifieerd en dat het verzoek afkomstig is van een vertrouwd apparaat. 
Het houdt in dat het gebruik van een wachtwoord, al dan niet gekozen, wordt verdubbeld met een code voor eenmalig gebruik die wordt ontvangen op de mobiele telefoon. Hackers weten hoe ze wachtwoorden moeten kraken of raden, maar dubbele authenticatie maakt het moeilijker voor hen, omdat ze het vertrouwde apparaat in handen moeten hebben om de veiligheid van de operatie te compromitteren. 
Een andere, eenvoudigere optie is om biometrische identificatie te gebruiken om apparaten en applicaties te ontgrendelen, bijvoorbeeld met gezichts- of vingerafdrukherkenning.

-Wees altijd op je hoede voor verdachte sms-berichten, e-mails en applicaties

De meeste aanvallen op terminals zijn het gevolg van phishing-campagnes: het slachtoffer ontvangt een sms of e-mail met een kwaadaardige link van cybercriminelen die zich voordoen als officiële instanties, luchtvaartmaatschappijen of bankagentschappen en officiële namen en merknamen gebruiken. Het fenomeen heeft zich onlangs verspreid naar sociale netwerkplatforms, chatapps zoals WhatsApp, games en zelfs datingapps, die vaak in het buitenland worden gebruikt. Het is heel belangrijk om niet op verdachte links te klikken, zelfs als ze van een officiële instantie lijken te komen, zoals een luchtvaartmaatschappij. Zoals we hebben gezien, is er beveiligingssoftware die deze aanvallen kan detecteren en blokkeren.

-Gebruik privacyfilters voor het scherm

Deze betaalbare producten worden aangebracht op het scherm van het apparaat om het scherm te verduisteren. Op deze manier creëren ze een barrière om te voorkomen dat nieuwsgierige ogen gevoelige informatie, wachtwoorden, e-mails of vertrouwelijke documenten kunnen lezen.

-Vermijd openbare oplaadpunten (indien mogelijk) 

Hackers zijn er bijzonder dol op, dus pas op voor de "Juice hacking"-techniek, waarbij ze USB-stekkers en -kabels gebruiken om malware in opladende smartphones te injecteren of er informatie uit te halen. Hoewel het niet altijd praktisch is om een draagbare oplader mee te nemen, is het nog steeds de veiligste optie.

-Installeer altijd de nieuwste beveiligingssoftware

Zorg er altijd voor dat je de laatste systeemupdates installeert op je mobiele telefoon, tablet of laptop. iPhone-bezitters moeten AirDrop standaard uitschakelen en alleen autoriseren voor vrienden; ze moeten ook FindmyIPhone activeren, een zeer handige functie in geval van verlies of diefstal (FindmyPhone op Android).
Show More
Back to top button
Close
Close