Dienstverleners pessimistisch over de toekomst

Dienstverleners zien de toekomst niet positief tegemoet. In de Benelux verwacht 34% van de professionals dat hun winst in 2023 zal zijn gedaald.

post-image-3
Eén op de drie professionele dienstverleners verwacht dit jaar minder winst te maken, zo blijkt uit een onderzoek van Pierre Audion Consultants (Unit4) onder beslissers in de zakelijke dienstverlening in Europa en de Verenigde Staten. 
"In de Benelux verwacht maar liefst 34% van de respondenten dat hun winst dit jaar zal dalen en 22% verwacht dat de kasstroom zal afnemen. Bovendien verwacht een kwart (26%) van de respondenten dat ze in 2023 minder klanten zullen hebben", aldus het onderzoek.

Een vergelijking van de Benelux-resultaten met antwoorden uit andere Europese landen en de Verenigde Staten laat zien dat Benelux-professionals vrij pessimistisch zijn. Wereldwijd verwacht slechts 22% van de zakelijke dienstverleners dat hun winst dit jaar zal dalen. En 15% vreest een daling van de cashflow.

Om de verslechterende economische omstandigheden het hoofd te bieden, kiezen veel organisaties ervoor hun personeel te ontslaan. Een op de drie zakelijke dienstverleners (32%) verwacht tegen het einde van het jaar minder medewerkers in dienst te hebben. 

Gelukkig worden er ook andere wegen bewandeld om de trend te keren. Steeds meer professionele dienstverleners profileren zich "als partners die ook maatschappelijk betrokken zijn". 
Op dit gebied gelooft 63% van de ondervraagden dat het gebruik van hernieuwbare energie snel winst oplevert. De economische onzekerheid heeft er echter toe geleid dat maar liefst 37% van de professionele dienstverleners het afgelopen jaar minder aandacht heeft besteed aan hun ESG-strategie.
 
Bedrijven profiteren ook van de huidige omstandigheden om te innoveren. Dit is duidelijk niet altijd gemakkelijk, aangezien 39% van hen zegt te worden tegengehouden door bestaande systemen. Toch hopen ze de komende jaren dingen te kunnen veranderen. Bijna twee op de vijf organisaties (37%) is van plan om de komende drie jaar hun tools voor financieel beheer en boekhouding te migreren naar een shared services model.

"Geconfronteerd met economische onzekerheid zijn minder bedrijven optimistisch over de nabije toekomst. Professionele dienstverleners vormen hierop geen uitzondering. Dit is het ideale moment om uw bedrijfsprocessen en -tools onder de loep te nemen en te focussen op innovatie," concludeert Stefan Klein, Sales Manager Benelux voor Unit4.
Show More
Back to top button
Close
Close