5 trends in softwareontwikkeling in 2023

2023 wordt naar verwachting een uitdagend jaar voor organisaties. Hier zijn 5 trends in softwareontwikkeling in 2023, en waarom je ze zou moeten adopteren.

post-image-3
Stijgende rente, inflatie, invoering van beleid om kosten te vermijden... 
In een onzeker economisch klimaat zijn organisaties op zoek naar pragmatisch gebruik van technologie die hen kan helpen meer te besparen en het vermogen heeft om zich op grote schaal snel aan te passen en te innoveren. 

Maar hoe maakt u de juiste technologiekeuze en welke softwareontwikkelingstrend is geschikt voor uw bedrijf?

Volgens Gartner staat de employee experience bovenaan de lijst van CEO-prioriteiten. Het is zelfs belangrijker dan klantervaring (voor het eerst!). Maar gespecialiseerd talent blijft moeilijk te vinden. Deze situatie dwingt bedrijfsleiders te zoeken naar innovatieve interne oplossingen om de kosten te verlagen en werknemers efficiënter en gemotiveerder te maken.

-Verhoogde productiviteit: Nu de inflatie de winstmarges verkleint, moeten organisaties de ontwikkeling op belangrijke gebieden als gebruikerservaring en klantervaring versnellen. Dit omvat toepassingen die een positieve impact hebben op de bottom line en tools die analyse- en innovatiecycli versnellen.

-DevSecOps vraagt om nieuwe platformengineering: cyberaanvallen worden steeds frequenter en geraffineerder. Bedrijven moeten daarom hun investeringen in technologie slim gebruiken om hun beveiliging te versterken en de bescherming van iedereen in de organisatie te waarborgen.

-Kosteneffectiviteit en SaaS-uitgaven: de uitgaven voor software as a service (SaaS) zijn tijdens de pandemie sterk gestegen en organisaties hebben hun uitgaven verlegd van IT-budgetten naar activa en gebruikers. Maar volgens de prognoses van Gartner zal deze trend omkeren. De IT-uitgaven zullen dit jaar met meer dan 5% stijgen, waarbij software voor bedrijfsapplicaties een bovengemiddelde groei zal doormaken. Deze verschuiving van externe naar interne oplossingen zal resulteren in meer inkomsten en kostenbesparingen, en in een herverdeling van IT-budgetten om de prestaties te verbeteren en de winstgevendheid te versnellen.
 
5 trends in softwareontwikkeling die het waard zijn om in te investeren

Op basis van belangrijke bedrijfsdoelstellingen schetst Stef Vermeulen, Partner Alliance Manager BeLux bij OutSystems, de macrotrends en focusgebieden die de bedrijfsstrategieën van CEO's en CIO's vormgeven. 


1 Digitale paden moeten worden gebouwd, niet gekocht
 
De time-to-market neemt exponentieel af. Organisaties moeten snel leren en klantgericht zijn. Maar standaardsoftware mist de flexibiliteit en transparantie om dat te doen. Door te kiezen voor een build-first aanpak kunnen bedrijven hun time-to-market versnellen, maar met één cruciaal verschil: de mogelijkheid om snel te itereren. Wanneer u de mogelijkheid hebt om te leren wat wel en wat niet werkt voor eindgebruikers, kunt u snel verbeteringen aanbrengen en marktaandeel winnen door interne of externe problemen met de gebruikerservaring te elimineren.
 
2- SaaS optimaliseren
 
Het gemiddelde bedrijf heeft ongeveer 240 applicaties in zijn portfolio - vaak een mengelmoes van tools die noch gebruiksvriendelijk noch kosteneffectief zijn.
Als organisaties de inflatiekosten in 2023 willen verlagen, moeten ze zich richten op het beheer en de analyse van de gebruikers van deze applicaties. SaaS-optimalisatie omvat automatische SaaS-detectie, detectie van onderbenutte tools en eliminatie van dubbele functionaliteit. Hierdoor kunnen organisaties beter voldoen aan twee fundamentele vereisten: geld besparen door de winstgevendheid te verhogen en de tevredenheid van de werknemers te vergroten.

3- Cloud-native platform engineering
 
Tekorten aan ontwikkelaars en kostenbeheersing zijn de grootste obstakels voor productiviteit. Organisaties moeten daarom manieren vinden om de productiviteit van ontwikkelaars te maximaliseren. Een platform engineering aanpak wordt steeds populairder als oplossing voor dit probleem. De verschuiving van een project- naar een productmentaliteit geeft ontwikkelteams toegang tot herbruikbare componenten die worden beheerd door een platform engineering-team. 
Deze aanpak versnelt de ontwikkeling en marktintroductie exponentieel en zorgt voor consistentie in het hele applicatieportfolio. Organisaties kunnen applicaties en wijzigingen meerdere keren per dag implementeren en worden zo echte high-performance organisaties. 
Deze aanpak is vergelijkbaar met die van toonaangevende cloud-native organisaties zoals Netflix of Uber.

4- Automatisering van de beveiliging
 
In het huidige zeer volatiele cyberbeveiligingslandschap is er geen ruimte voor een zwakke schakel in uw softwareontwikkeling en tool chains. Dat is waar een applicatieontwikkelingsplatform kan helpen - door risico's te beperken via beveiligingsautomatisering in alle stadia van de levenscyclus van de softwareontwikkeling. Het waarborgen van een veilige ontwikkelingsomgeving kan worden ondersteund door een combinatie van verschillende trends op het gebied van softwarebeveiliging, waaronder een zero-trust benadering voor nieuwe toepassingen, een managed software supply chain voor open source traceerbaarheid, of tools voor codeanalyse om kwetsbaarheden op te sporen.
 
5- AI-ondersteunde ontwikkeling
 
Kunstmatige intelligentie in softwareontwikkeling zal uw softwareontwikkelteams een boost geven door automatische validatie van de kwaliteit en beveiliging van de code. De integratie van AI in de levenscyclus van de softwareontwikkeling kan de kwaliteit van de code, de architectuur, de beveiliging en de prestaties verbeteren. Zowel bij het ontwerp als bij het onderhoud van de code. Bovendien kan het in vergelijking met traditionele ontwikkeling in een fractie van de tijd. Zo kan uw team innoveren als een technologiereus met snelheid, veiligheid en schaalbaarheid.
Om dit te bereiken heeft u gespecialiseerd personeel nodig, waar momenteel een tekort aan is. Investeren in automatisering en software is daarom een slimme zet voor organisaties en zal in de toekomst de omzet verhogen en de kosten verlagen.
Show More
Back to top button
Close
Close