De IT-sector trekt weinig vrouwen aan in België

Minder dan één op de vijf IT-werknemers in België is een vrouw. Toch staan 3 op de 10 vrouwelijke werknemers open voor een carrièreswitch in de technologiesector.

post-image-3
De IT-sector heeft de wind in de zeilen omdat hij de grote uitdagingen van onze toekomst aangaat. Anderzijds blijft het niet alleen een tekort aan personeel, maar ook een overwegend mannelijke wereld. 
Sterker nog, "minder dan één op de vijf werknemers in de IT-sector is een vrouw", aldus rekruteringsbedrijf Robert Half.
De focus moet daarom liggen op het dichten van deze kloof, want volgens een recent onderzoek van de rekruteringsspecialist staan "3 op de 10 vrouwelijke werknemers open voor een carrièrestap naar de IT".

"We stellen vast dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de IT in België: 17,2% van alle werknemers in de sector zijn vrouwen en 17,9% in Europa", merkt Robert Half op op basis van zijn Eurostat-cijfers. 

Volgens het rekruteringsbedrijf "is de lage vertegenwoordiging van vrouwen grotendeels te wijten aan hardnekkige genderstereotypen. Vrouwen worden vaak ontmoedigd om in deze sector carrière te maken, omdat ze als minder competent of minder geïnteresseerd worden beschouwd". 

Dit gevoel van ontmoediging dat vrouwen ervaren begint al bij de studie en is de reden waarom zij ook sterk ondervertegenwoordigd zijn in STEM-studies (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde). "Veel jongeren en hun ouders zijn gewend te denken dat STEM-vakken en -studies, vooral die in verband met IT, meer iets voor jongens zijn, vanwege de nadruk op technische vakken", zegt Sylvia Blockx, directeur bij Robert Half.
 
Daarom moeten veel initiatieven worden genomen om het evenwicht tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Maar verandering mag niet alleen aan vrouwen worden opgelegd: het moet ook op alle niveaus gebeuren (werknemers, publieke opinie, bedrijven, politici, ...). 
De aanbevelingen van Robert Half om de aanwerving of de belangstelling van vrouwen in deze sector te bevorderen zijn veelvuldig.
 
Ten eerste zou het onderwijs meer meisjes en vrouwen in een overgangsfase moeten stimuleren en aanmoedigen om zich voor bèta/technische studies te interesseren. Ook de rol van scholen is essentieel bij het bestrijden van stereotypen. 

Vervolgens moeten bedrijven een inclusieve en diverse omgeving creëren. Hoewel diploma's en andere kwalificaties essentieel blijven voor het verwerven van de juiste kennis, benadrukt hij het belang van de identificatie van harde vaardigheden, zachte vaardigheden en gekke vaardigheden. "Dit diversifieert de kandidatenpool en geeft een kans aan vrouwen met de vaardigheden om te slagen in de IT. 


"Het is belangrijk vrouwen te laten zien dat zij dankzij de beroepen in de IT-sector kunnen deelnemen aan veel relevante vraagstukken en innovaties. Door te laten zien dat zij dankzij IT-gerelateerde vakken kunnen bijdragen aan de opbouw van de toekomst, zorgen we ervoor dat zij belangstelling krijgen en dat zij zeker een toegevoegde waarde hebben die die van mannen aanvult. Ten slotte spelen vrouwelijke rolmodellen, via scholen, de media en zelfs fictie, een belangrijke rol bij het aantrekken van meer vrouwelijke werknemers in de IT," aldus Sylvia Blockx.
 
Ten slotte "is het belangrijk dat bedrijven inspelen op de groeiende behoefte aan evenwicht tussen werk en privéleven door een flexibele werkcultuur te creëren die voor alle werknemers gelijk is, ongeacht de manier waarop zij gebruik maken van de geboden flexibiliteit. Op die manier zullen vrouwen zich minder belemmerd voelen in hun zoektocht naar een optimaal evenwicht en zullen ze hun volledige professionele potentieel kunnen blijven ontwikkelen, net zoals hun mannelijke collega's die misschien minder geneigd zijn om thuis te werken.
 
Robert Half spoort bedrijven ook aan om haalbare doelen te stellen in plaats van strikte quota om een minimum aantal vrouwen aan te werven. Het risico bestaat dat vrouwen niet ten volle worden erkend, of zich zelfs ondergewaardeerd voelen, omdat ze enkel worden aangeworven om een bepaald quotum te halen.

Niettemin lijkt de vertegenwoordiging van vrouwen in de IT-sector wereldwijd jaar na jaar te verbeteren en merken Belgische bedrijven de voordelen van een divers IT-personeelsbestand in deze sector. Deze voordelen zijn economisch en sociaal. 
Maar meer vrouwen aanwerven in de IT-sector zou ook leiden tot meer creativiteit op het terrein, betere besluitvorming en een betere aantrekking en behoud van talent.
 
"Het stereotype beeld van de technicus in de kelder, zonder contact met de buitenwereld, behoort tot het verleden", besluit Yanissa De Jonghe, IT Manager bij Lantis. 
"De realiteit is een divers en dynamisch IT-team dat in nauw contact staat met zijn klanten, zowel intern als extern. Zo'n IT-team is dan ook een ideale plek voor een vrouw. Ik geloof dat vrouwelijke energie in de IT-wereld een onmisbaar ingrediënt is geworden. Als vrouw kun je het verschil maken en bijdragen tot de creatie van inclusieve en toekomstgerichte technologie. Dat geeft me nog meer voldoening dan een IT-baan al biedt".
Show More
Back to top button
Close
Close