Vooruitgang vrouwelijke ondernemers stagneert

Na een lichte stijging in de afgelopen 10 jaar blijft de vertegenwoordiging van vrouwen in Belgische startups en scale-ups stagneren, aldus openthebox en Agoria. En er is geen positieve evolutie aan de horizon. Analyse naar aanleiding van de Internationale Meisjes in ICT-dag als springplank.

post-image-3
Uit een analyse door openthebox en Agoria van 300 groeiende Belgische bedrijven blijkt dat "vrouwelijke oprichters en bestuurders nog steeds de uitzondering zijn in de sector", ondanks de vele inspanningen. 
Concreet zijn slechts 10% van de oprichters en 13% van de bedrijfsleiders vrouwen. 

Hoewel het percentage vrouwelijke werknemers in de onderzochte start-ups en scale-ups de afgelopen 10 jaar is gestegen van 33% naar 36%, merkt Steve Deplacie van openthebox op dat "er nog ruimte is voor verbetering". 

Van haar kant probeert de federatie van de technologische industrie Agoria deze status-quo te doorbreken door meer aandacht te besteden aan de samenstelling van oprichtersteams en investeerders actief aan te moedigen vrouwelijke vertegenwoordigers te benoemen in de raden van bestuur van hun portefeuillebedrijven.

Ter gelegenheid van de Internationale Girls in ICT Day onderzochten het platform openthebox, dat operationele gegevens verzamelt en bedrijfsnetwerken in kaart brengt met behulp van geavanceerde AI-technologie, en de sectorfederatie Agoria de gegevens van zo'n 300 Belgische technologische startups en scale-ups die hebben deelgenomen aan bekende acceleratorprogramma's zoals imec.istart, Start It KBC en Deloitte's Technology Fast 50. 
Ze analyseerden het aandeel vrouwelijke oprichters, bestuurders en werknemers in verhouding tot het aandeel mannen, waarbij ze zich concentreerden op bedrijven die tussen 2011 en 2022 werden opgericht.
Uit de gegevens blijkt dat het percentage vrouwelijke oprichters van startups, opgericht tussen 2017 en 2022, is gestegen ten opzichte van startups opgericht tussen 2011 en 2016, van 8% naar 10% van het totale aantal oprichters.

 "Ondanks de inspanningen die de sector de afgelopen twee decennia heeft geleverd, zijn er nog steeds te weinig vrouwelijke oprichters van startups. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke bestuurders, waarvan het percentage zelfs is gedaald van 15% naar 13%. Het aantal vrouwelijke werknemers is relatief stabiel gebleven, met één op de drie werknemers. Er is dus nog veel ruimte voor groei op alle niveaus van vrouwelijke vertegenwoordiging", verklaart Steve Deplacie, Managing Director van openthebox.

Van alle onderzochte bedrijven heeft 79% uitsluitend mannelijke oprichters en slechts 3% vrouwelijke oprichters. In de bestuurskamer is er nog veel werk aan de winkel als het gaat om diversiteit: 71% van de bedrijven heeft alleen mannelijke bestuursleden, terwijl slechts 26% van de bedrijven alleen vrouwelijke bestuursleden heeft.

Een verdere analyse van ongeveer 70 starters met een vrouwelijke oprichter toont aan dat 85% van deze bedrijven ook ten minste één mannelijke medeoprichter had. Deze bedrijven hebben in totaal 83 vrouwelijke oprichters en 129 mannelijke oprichters.

"Vrouwelijke oprichters werven echter niet meer vrouwelijke werknemers aan. Vrouwen zijn nog steeds sterk ondervertegenwoordigd, met een aandeel van slechts ongeveer 30%. Het bestuur van deze groep bedrijven bestaat voor 32% uit vrouwelijke leden"n merkt Laurence Jacobs, Women in Tech Ambassadeur bij Agoria, op.

De duurzaamheidsstrategie "Technologie voor een betere wereld" van Agoria stelt daarom duidelijke doelen voor de genderverhoudingen in technologiebedrijven, zoals een jaarlijkse verbetering van de genderverhouding, gendergelijkheid bij aanwerving en promotie, en de benoeming van ten minste 25% vrouwen in hogere managementfuncties tegen 2030.

De status-quo doorbreken

Agoria gelooft ook dat acceleratoren en investeringsfondsen een positieve rol kunnen spelen in het doorbreken van de status quo. Enerzijds kunnen zij rekening houden met genderdiversiteit bij de begeleiding van start-ups die op zoek zijn naar medeoprichters voor hun project.

"Verschillende internationale studies hebben aangetoond dat bedrijven die door vrouwen worden opgericht en geleid beter presteren op het gebied van efficiëntie, rendement op investeringen en bedrijfswinst. Ze hebben betere ESG-scores en investeren meer in de opleiding en ontwikkeling van hun werknemers. De focus op genderdiversiteit zou vanzelfsprekend moeten zijn", analyseert Laurence Jacobs van Agoria.

Anderzijds kunnen zowel publieke als private beleggingsfondsen meer aandacht besteden aan de samenstelling van hun bestuur bij de benoeming van vertegenwoordigers. Studies hebben aangetoond dat teams met een gemengd gender-, multicultureel en leeftijdsprofiel betere beslissingen nemen. Hoewel bij de samenstelling van adviesraden vaak de voorkeur wordt gegeven aan complementaire profielen, lijkt dit veel minder vaak het geval te zijn bij raden van bestuur.

Voorts kan uit verschillende getuigenissen worden opgemaakt dat het traject van vrouwelijke ondernemers aanzienlijk moeilijker is en dat zij vaak met stereotypen worden geconfronteerd.
Show More
Back to top button
Close
Close