Proximus wint 'Best in Test' voor zijn vast en mobiel netwerk

Het telecommunicatiemagazine "Connect" heeft de prestaties van vaste en mobiele netwerken in België getest. Verschillende operatoren kregen een 'Best in Test' voor de prestaties van hun mobiele en vaste netwerken.

post-image-3
Het internationale telecommunicatiemagazine "Connect" heeft voor het eerst de prestaties van vaste en mobiele netwerken in België getest. Een reeks tests die uitgebreide informatie geven over de gebruikerservaring. De resultaten: Proximus kwam op de eerste plaats en werd in beide tests uitgeroepen tot "Best in Test". 

Bij de evaluatie van de vaste netwerken deelt de operator de eerste plaats met Orange Belgium, dat ook als 'Best in Test' werd bekroond. Terwijl Proximus, Orange Belgium en Telenet een 'zeer goede' beoordeling kregen, kreeg Scarlet, het goedkope alternatief van Proximus, een 'goede' beoordeling. 

Voor de mobiele netwerktest kregen de drie operatoren Proximus, BASE en Orange een "zeer goed" beoordeling. Beide tests werden uitgevoerd door infrastructuur- en benchmarkingspecialist umlaut, die deel uitmaakt van Accenture.
 
Proximus kwam meer bepaald als beste uit de bus in de categorie "Active Download Speed" en kreeg ook uitstekende cijfers voor de passief waargenomen "Download Speed", net als Orange.

BASE komt op de tweede plaats met een algemene score van "zeer goed". De operator staat op de eerste plaats in de categorie "Breedbanddekking". Bovendien behaalde BASE het beste resultaat in de categorie "Stabiliteit".

Orange kwam op een zeer goede derde plaats en kreeg ook een algemene score "zeer goed". De operator behaalde echter de eerste plaats in de categorieën "Latency" en "Active Load Speed". Het deelt de eerste plaats met Proximus in de categorie "Download Speed" die passief wordt waargenomen.
 
"Over het algemeen presteren alle operatoren goed. Dat geldt voor beide tests. Vooral de mobiele operatoren behaalden zeer goede resultaten, met scores van meer dan 920 punten. Proximus won de mobiele netwerktest, gevolgd door BASE en Orange - het was een close call", aldus Hannes Ruegheimer, redacteur bij Connect.

Voor de evaluatie van de Belgische mobiele operatoren werden crowdsourcinganalyses uitgevoerd op basis van gegevens die werden verzameld tussen eind september 2022 en begin maart 2023. In totaal werden 310.952.779 steekproeven van 89.936 gebruikers in aanmerking genomen. Dit vertegenwoordigt 99,9% van de bebouwde gebieden en 99,9% van de bevolking van het land.

Proximus en Orange Belgium werden uitgeroepen tot "Best in Test" met elk 897 punten op 1000 en een algemene score van "zeer goed". Proximus behaalt de toppositie voor actief gemeten en passief waargenomen uploadsnelheden in de categorie "Latency". Orange scoort het best op de downloadtests en scoort ook goed op de basis-KPI's in de categorie "Loading".
 
De derde plaats ging naar Telenet met 857 punten en een algemene beoordeling "zeer goed". De operator onderscheidt zich vooral op de actief uitgevoerde download- en uploadmetingen. Hij scoort ook goed op de passief waargenomen downloadsnelheden. Vooral de goede uploadprestaties zijn opmerkelijk voor een voornamelijk coax-netwerk.
 
Scarlet Belgium werd vierde met 829 punten en een "goede" beoordeling, met over het algemeen stabiele prestaties. De goedkope dochteronderneming van Proximus houdt stand, vooral in de passieve upload- en downloadratings en in termen van latentie.
 
De onafhankelijke tests van Umlaut van mobiele en vaste netwerken geven een transparante beoordeling van de capaciteiten die de netwerken de klanten bieden. 
De beoordelingen werden meer dan 20 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd in Duitsland en vervolgens uitgebreid naar Oostenrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het VK. Zij zijn de de facto industriestandaard geworden voor de door de klant ervaren netwerkkwaliteit.
Show More
Back to top button
Close
Close