Generatieve AI veegt alles op zijn pad weg

Het enthousiasme voor het gebruik van generatieve AI weegt zwaarder dan alles, zelfs de angst om je baan te verliezen. 9 van de 10 werknemers vinden dat bedrijven prioriteit moeten geven aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden.

post-image-3
Uit een onderzoek van Salesforce onder 11.000 werknemers blijkt dat de overgrote meerderheid (84%) vindt dat het hebben van vaardigheden belangrijker is dan het hebben van een diploma of kwalificaties voor een baan. 

Werknemers zijn zich ervan bewust dat AI en andere digitale vaardigheden essentieel worden en hebben daarom behoefte aan passende training op dit gebied. Maar het is opvallend dat zes van de tien werknemers de mogelijkheid om generatieve AI te gebruiken verwelkomen, meer dan degenen die vrezen dat de technologie hen zal vervangen.

"Niet alleen hechten werknemers meer belang aan vaardigheden, ook de ondervraagde managers zien veel voordelen in het werven op basis van vaardigheden in plaats van kwalificaties. Maar liefst 87% van hen is van mening dat vaardigheden het belangrijkste criterium zijn voor de beoordeling van een kandidaat. Deze aanpak biedt kansen voor het behoud van talent (56%), diversiteit (48%) en het delen van kennis (46%) binnen de organisatie", aldus de studie.
 
Toch is er een kloof tussen de vaardigheden die bedrijven zoeken en de vaardigheden die mensen tegenwoordig op de werkplek nodig hebben. Hoewel kunstmatige intelligentie, codering en applicatieontwikkeling ongeveer de meest gevraagde vaardigheden van dit moment zijn, behoren ze tot de minst gebruikte door werknemers op dagelijkse basis. Slechts één op de tien respondenten gebruikt ze al. Zelfs in de technologiesector heeft slechts 27% van de werknemers momenteel AI-vaardigheden nodig. In andere sectoren, zoals de gezondheidszorg (8%) en de publieke sector (6%) ligt dit cijfer nog lager.
 
Het potentieel van generatieve AI komt bovendrijven ondanks de angst
 
Het goede nieuws voor bedrijven die willen meeliften op de golf van opkomende technologieën is dat er meer opwinding dan angst is over hoe deze oplossingen de werkplek van de toekomst zullen veranderen. Ongeveer 60% van de respondenten staat positief tegenover het gebruik van generatieve AI (zoals ChatGPT) op de werkplek. Dit is meer dan het deel van de respondenten dat vreest dat de technologie hun baan overbodig zal maken (42%).
 
Het enthousiasme van werknemers komt overeen met de visie van bedrijfsleiders. Zo zeggen twee op de drie leidinggevenden dat hun organisatie het potentieel van de inzet van generatieve AI onderzoekt. Er moet echter worden opgemerkt dat de meerderheid van de werknemers in deze bedrijven nog niet over de vaardigheden beschikt die nodig zijn om AI te gaan gebruiken. Sterker nog, ze beseffen dat ze deze vaardigheden moeten ontwikkelen. Bijna een op de vier mensen plaatst AI-vaardigheden in de top drie van digitale vaardigheden, en nog meer als wordt gevraagd welke vaardigheden over vijf jaar de boventoon zullen voeren.
 
Het verbeteren van vaardigheden is een gedeelde verantwoordelijkheid
 
Bijna alle werknemers wereldwijd (97%) vinden dat bedrijven prioriteit moeten geven aan AI-vaardigheden in opleidingsprogramma's voor personeel. Het verbeteren van vaardigheden (upskilling) is essentieel om te kunnen profiteren van veel van deze technologieën. Leidinggevenden zijn van mening dat gegevensbeveiliging (60%), ethische AI en automatisering (58%) en programmeervaardigheden (57%) de belangrijkste vaardigheden zijn die de komende jaren op de werkplek nodig zijn.
 
"Hoewel veel werknemers al dagelijks digitale vaardigheden gebruiken als onderdeel van hun werk, gaat het vooral om tools voor samenwerking, digitale administratie en projectbeheer. Uit ons onderzoek blijkt dat de vraag naar AI, codering en vaardigheden voor applicatieontwikkeling snel toeneemt", zegt Lien Ceulemans, Country Leader Belux bij Salesforce. "Nu bedrijven in hoog tempo digitaliseren, worden deze vaardigheden een vereiste. Het is daarom essentieel om bestaande werknemers voortdurend bij te scholen en ervoor te zorgen dat ook de werknemers van morgen over de juiste vaardigheden en kennis beschikken."
 
"Werknemers, bedrijven, scholen en overheden delen deze verantwoordelijkheid. Wij dragen daar zelf aan bij door samenwerkingen met bijvoorbeeld Becode en Girleek, maar ook met Trailhead, een platform waarmee mensen zich op een gebruiksvriendelijke manier, geheel zelfstandig, kunnen ontwikkelen en verbeteren. Ze leren er niet alleen technologische vaardigheden zoals AI en coderen, maar ook soft skills die nuttig zijn voor hun werk. Investeren in werknemers is essentieel om een bedrijf op de lange termijn gezond te maken."
 
Er is al goed nieuws voor bedrijven die gebruik willen maken van opkomende technologieën en willen werven op basis van vaardigheden: overal willen mensen graag hun beperkte digitale vaardigheden uitbreiden. Maar liefst negen van de tien werknemers vinden dat het ontwikkelen van digitale vaardigheden een prioriteit moet zijn.
Show More
Back to top button
Close
Close