3 tips voor het automatiseren van netwerken

Niemand is immuun voor problemen bij het onderhoud van een IT-infrastructuur. Vooral omdat veel daarvan nog steeds aan menselijke arbeid zijn toe te schrijven. Tenzij u investeert in netwerkautomatisering. Een expert geeft 3 tips over waar te beginnen en hoe te werk te gaan.

post-image-3
Netwerkbeheerders en ingenieurs automatiseren al taken sinds de begindagen van netwerken. Het is een bekend feit dat wie repetitieve handmatige handelingen vermindert, meer tijd overhoudt voor interessantere taken. 

Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, licht dit toe en geeft drie tips voor netwerkautomatisering.

1. Focus op de oplossing, niet op de technologie

In de jungle van tools is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Door het overvloedige aanbod raken veel netwerkbeheerders in de stress door de keuze. Het is daarom essentieel om te beginnen met jezelf af te vragen: wat is precies mijn probleem en welk resultaat wil ik zien? In plaats van op zoek te gaan naar welke toolkit het meest geschikt is, is het verstandiger om te kijken hoe het netwerk zich kan aanpassen aan een bepaalde tool.

2. Begrijp de gegevensstromen die u automatiseert

Een gegevensstroom bestaat uit verschillende taken die elkaar opvolgen om een dienst of functie te leveren. Als u via automatisering een resultaat wilt bereiken, is het belangrijk de workflow die u vervangt te begrijpen. Netwerkautomatisering wordt interessant omdat het verder gaat dan het automatiseren van een taak. De resulterende gegevens worden gebruikt in andere platforms en tools. API's helpen dan om verschillende systemen met elkaar te verbinden en zorgen voor connectiviteit. Dit geldt niet alleen voor de mensen die verbinding maken met het netwerk, maar ook voor de gegevens zelf om het proces te doorlopen.
Hoewel het waar is dat low-code platforms en automatiseringstools het werk goed doen, moet je nog steeds de gegevensstroom volledig begrijpen om de juiste API's en systeemreacties te triggeren.

3. Begin met een paar taken

Begin met het duidelijk definiëren van uw automatiseringsbehoeften en implementeer deze. U zult de tooling die u nodig hebt uitkristalliseren naarmate de zaken zich ontwikkelen. Bovendien is het heel gunstig om te beginnen met één enkele taak en die geautomatiseerde taak vervolgens te integreren in een bestaand proces. U kunt dan geleidelijk alle onderdelen vervangen totdat u het hele proces hebt geautomatiseerd. Beter nog, u kunt dan het proces optimaliseren door te kijken naar andere manieren om de gegevens te gebruiken en de stroom te verbeteren.
Een ander voordeel van het automatiseren van afzonderlijke taken is dat ze in meerdere workflows kunnen worden hergebruikt. Zodra u de pijn en moeite van de eerste opzet achter de rug hebt, kunt u ze met relatief weinig moeite hergebruiken en optimaliseren.
Show More
Back to top button
Close
Close