Veilige WiFi: hoe u zich kunt beschermen

Met de proliferatie van slimme apparaten is het belangrijker dan ooit om WiFi-netwerken te beveiligen. Hier volgen enkele tips over hoe u uw draadloze netwerk het beste kunt beschermen.

post-image-3

Een WiFi-thuisnetwerk is essentieel, maar als het niet voldoende beveiligd is, kan de datastroom in verkeerde handen vallen. De potentiële schade kan variëren van het stelen van bandbreedte voor downloads tot toegang tot gevoelige gegevens of apparaten zoals webcams. Dit maakt WiFi een uitstekende ingang voor cyberaanvallen.  
 
Een van de meest effectieve maar ook een van de eenvoudigste tips is het regelmatig installeren van beveiligingsupdates. De hardware die u in uw huis gebruikt, moet altijd de nieuwste softwareversies hebben, of het nu gaat om de apparaten, de internetbox of de WiFi-repeaters. De meeste grote fabrikanten brengen gratis updates uit die u kunt downloaden. Deze verhelpen meestal kleine bugs of introduceren nieuwe functies, maar dichten vaak ook veiligheidslekken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of de firmware nog up-to-date is. De meeste moderne apparaten bieden de mogelijkheid om updates automatisch uit te voeren. Deze optie is sterk aan te raden om de veiligheid van het WiFi-netwerk te waarborgen. 

-Kies een veilig wachtwoord:
Het wachtwoord voor het thuisnetwerk moet zo veilig mogelijk zijn. Aangezien het WiFi-wachtwoord meestal maar één keer per apparaat hoeft te worden ingevoerd, is het raadzaam om een zeer veilig en complex wachtwoord van minstens 20 tekens te kiezen. Dit is essentieel voor de beveiliging van WiFi, omdat het wachtwoord toegang geeft tot het hele netwerk. Als u bang bent zo'n lang wachtwoord te vergeten, kunt u het opschrijven en op een veilige plaats bewaren. 
Vergeet niet de standaard wachtwoorden te veranderen die bij veel internetboxen en andere netwerkapparaten worden geleverd. Een internetboxbeheerdersaccount met de naam "admin" en het wachtwoord "1234" is immers geen uitdaging voor cybercriminelen. Maak indien mogelijk bij het eerste gebruik een nieuwe beheerdersaccount aan met een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord.

-Schakel onnodige functies uit: 
State-of-the-art internetboxen zijn ultra veelzijdig en bieden een scala aan functies. Als u wilt, kunnen ze bijvoorbeeld fungeren als mediaserver wanneer u onderweg bent. Elke functie kan echter het doelwit zijn van een aanval van buitenaf als deze niet wordt gebruikt. Bedenk dus welke functies u echt dagelijks nodig hebt om alle andere op de internetbox uit te schakelen. 
 
-Stel een WiFi-gastverbinding in: 
Speciale toegang voor gasten zorgt voor betere gegevensbescherming. Met op maat gemaakte machtigingen kunnen gasten, ook degenen die niet welkom zijn, nooit zonder uw toestemming toegang krijgen tot bepaalde gegevens of apparaten. Bovendien moet gast-WiFi alleen worden geactiveerd wanneer u daadwerkelijk bezoekers heeft. De rest van de tijd is het uitgeschakeld en kan het niet worden aangevallen omdat het offline is. 
 
-Ben je bewust van beveiligingsnormen:
WiFi beveiliging hangt voornamelijk af van de hardware op uw netwerk. De geïnstalleerde hardware ondersteunt mogelijk niet dezelfde beveiligings- en coderingsnormen. De encryptiemethoden "WEP" en "WPA" worden nu als verouderd beschouwd. De aanbevolen hardware moet de huidige versleutelingsnormen WPA2 en WPA3 ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat uw thuisnetwerk wordt beschermd door sterke encryptie, de verbinding met compatibele WiFi-apparaten wordt vereenvoudigd en aanvallen van buitenaf worden bemoeilijkt. 
 
-Het netwerk uitschakelen:
Het lijkt een no-brainer, maar gegevens zijn veiliger als ze niet van buitenaf toegankelijk zijn. U kunt de veiligheid van uw WiFi ook verhogen door het 's nachts uit te schakelen. Afhankelijk van het apparaat kunt u dit doen met een timer - of gewoon door het internetkastje handmatig uit te schakelen. Een ander voordeel is dat u 's nachts minder energie verbruikt, wat goed is voor het milieu.
Show More
Back to top button
Close
Close