Hybride werken: de grootste boosdoener bij cyberaanvallen

Bijna alle IT-managers van grote bedrijven hebben in 2022 een cyberinbreuk meegemaakt. Hybride werken wordt uitgekozen!

post-image-3
Bijna elke Europese IT-manager in een groot bedrijf heeft in 2022 een cyberinbreuk meegemaakt (95%), zo blijkt uit een onderzoek van Palo Alto Networks (What's Next in Cyber) onder 1300 IT-managers in bedrijven met een omzet van meer dan 250 miljoen dollar.

De bevindingen van de studie zijn stichtelijk. Grote bedrijven doen veel moeite om hun IT-infrastructuur te vernieuwen, maar lopen vaak tegen organisatorische problemen aan. Helaas hoort thuiswerken daar vaak bij. De meeste Europese IT-managers (80%) zeggen dat cyberincidenten aanzienlijk zijn toegenomen als gevolg van hybride werken en het gebruik van onbeschermde apparaten.

Gevraagd naar de grootste cyberdreigingen voor 2023, zijn Europese IT-managers het meest bezorgd over aanvallen op de toeleveringsketen (20%) en corruptie van zakelijke e-mails (14%). 

Bij een "Business E-mail Compromise" neemt een hacker de controle over van de e-mail van een bedrijf en doet zich voor als een werknemer. De top drie bestaat uit DDoS-aanvallen (13%). Distributed denial of service attacks zijn cyberaanvallen waarbij hackers zoveel verzoeken tegelijk versturen dat een website niet meer normaal kan functioneren.

Een andere opvallende bevinding is dat Europese IT-managers in grote ondernemingen gemiddeld met 20 verschillende beveiligingsleveranciers en zo'n 91 (!) verschillende beveiligingsinstrumenten werken. Een op de drie (35%) IT-managers zegt dan ook dat het beheer van de overvloed aan partners een uitdaging is voor de organisatie.

Raf Peeters, Country Director Belux bij Palo Alto Networks: "Cybertransformatie is alleen mogelijk als CIO's en CISO's zich losmaken van de huidige legacy-architectuur. Zij moeten deze infrastructuur opnieuw uitvinden voor de toekomst - een toekomst waarin de meest complexe bedreigingen in realtime en op elke schaal worden tegengehouden. Alleen dan kunnen we vindingrijke cybercriminelen een stap voor blijven."
Show More
Back to top button
Close
Close