Wanneer IT Belgische werknemers aantrekt

1 op 3 Belgische werknemers zegt "open" te staan voor een carrièreswitch in IT. Aantrekkelijke salarissen, veelzijdigheid en werkzekerheid maken de sector aantrekkelijk. Analyse.

post-image-3
Wilt u zich omscholen en een nieuwe carrière beginnen in de IT-sector? Meer dan een derde van de Belgische werknemers staat ervoor open (34%). Het percentage mensen dat geïnteresseerd is in een IT-baan is nog hoger (54%) als hun huidige bedrijf hen een opleiding aanbiedt. 
Dit blijkt uit een onderzoek van wervingsspecialist Robert Half. Het aantrekkelijke salaris, de veelzijdigheid en de werkzekerheid in deze sector zijn de belangrijkste factoren die veel werknemers aantrekken.
 
Volgens de resultaten van de enquête zijn het vooral jongeren onder de 34 jaar (41%) die bereid zijn van loopbaan te veranderen en naar de IT-sector over te stappen. De sector blijkt ook voor vele anderen een aantrekkelijke optie te zijn. Meer dan een derde van de 1.500 ondervraagde werknemers staat open voor een carrièreswitch naar IT. Bovendien geeft 36,5% van hen toe dat zij voor IT zouden kiezen als zij opnieuw een studiekeuze moesten maken.
 
"IT en technologie hebben zich de laatste jaren zo sterk ontwikkeld dat ze hun imago als 'saaie sector' allang hebben afgelegd. Terwijl de IT-afdeling vroeger een aparte afdeling binnen het bedrijf was, is zij nu in bijna elke bedrijfstak geïntegreerd. Door de digitalisering van organisaties is IT ook meer op de voorgrond getreden. Steeds meer jongeren kiezen bewust voor een IT-diploma, maar het is bemoedigend dat ook werknemers zonder een behoorlijk diploma bereid zijn zich om te scholen. Als je geïnteresseerd bent in IT, is het altijd de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen," zegt Sylvia Blockx, Managing Director van Robert Half.
 
Factoren die de IT-sector aantrekkelijk maken
 
Werknemers die bereid zijn van baan te veranderen, zeggen dit vooral te doen vanwege het aantrekkelijke salaris (47%) en de vele mogelijkheden die de veelzijdigheid van IT biedt (45%). Ook de werkzekerheid in deze sector (43%) wordt genoemd.
 
"Niet-technologen zien in de IT-sector een oorlog om talent die nog heviger is dan in andere sectoren. Bedrijven hebben behoefte aan sterke profielen en zijn daarom bereid om in ruil daarvoor goede salarissen en voordelen te bieden. In de praktijk merken wij dat mensen die beginnen als IT-service officer, afhankelijk van hun opleiding en werkervaring zeer snel naar andere functies kunnen overstappen. Er zit voor iedereen wat in. De omscholing van degenen die
Show More
Back to top button
Close
Close