Automatisering als sleutel tot succesvol hybride werken

Investeringen in automatiseringstechnologie zouden de sleutel zijn tot het succes van hybride werken. Bedrijven met een hybride werkbeleid voeren meer formele effectmetingen uit dan hun tegenhangers op kantoor. Analyse.

post-image-3
Uit een studie van VMware blijkt dat bedrijven en werknemers het oneens zijn over innovatie op de werkplek. Bijvoorbeeld: "bijna twee derde (62%) van de respondenten in EMEA gelooft dat hun bedrijf innovatiever is als de werknemers op kantoor zijn.

Volgens de studie van Vanson Bourne "The Distributed Work Dilemma: When Innovation and Job Satisfaction Compete", "staan de meningen van de respondenten over waar zij zich het meest creatief voelen haaks op waar zij het liefst zouden werken, waarbij 81% van de respondenten meer voldoening uit hun werk haalt als zij overal zouden kunnen werken. 

Bovendien meldt meer dan de helft (56%) van de respondenten dat het moreel, de creativiteit (52%) en de samenwerking (53%) binnen hun teams is verbeterd in vergelijking met vóór de pandemie.
 
In het licht van de groeiende economische onzekerheid zijn bedrijfsleiders geneigd om werknemers weer naar kantoor te halen in de hoop dat dit innovatie en productiviteit zal bevorderen, maar met weinig zekerheid over de daadwerkelijke voordelen van deze beslissing.

In feite nemen bijna alle organisaties met een work-anywhere beleid (97%) maatregelen om de innovatieniveaus te controleren, vergeleken met 82% van de organisaties met een beleid dat alleen op kantoor wordt gevoerd.
 
"De groeiende economische onzekerheid zet bedrijven ertoe aan zich nog meer te richten op innovatie en productiviteit, maar dit mag niet ten koste gaan van alle vooruitgang die is geboekt bij de ontwikkeling van flexibeler werken", zegt Olivier Struye de Swielande, senior manager presales Belux bij VMware. 

"Studies hebben aangetoond dat het mogelijk maken van hybride werken teams gelukkiger maakt, meer betrokken en samenwerkend, wat natuurlijk leidt tot een hogere productiviteit. Werknemers zeggen dat ze beter werken als ze op een hybride manier mogen werken met de juiste hulpmiddelen. 

Desondanks geloven bedrijfsleiders dat het kantoor het hart van innovatie is. Uit ons onderzoek blijkt dat meer bedrijven formele effectmetingen moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun perceptie overeenkomt met de werkelijkheid. Degenen met een hybride werkbeleid nemen deze kwestie duidelijk zeer serieus.
  
In de komende 12 maanden is bijna driekwart (72%) van de ondervraagde EMEA-organisaties van plan aanzienlijk meer te investeren in hun digitale geletterdheid, waarbij een derde (32%) prioriteit geeft aan investeringen die innovatie en creativiteit stimuleren. Meer innovatie om de efficiëntie te verbeteren, de kosten te verlagen of de markt aantrekkelijker te maken is duidelijk een operationele noodzaak.
 
Daarnaast helpen automatisering en digitale hulpmiddelen organisaties om meer te doen met minder. Bijna de helft (46%) van de bedrijven die hun investeringen in automatisering hebben verhoogd, wil de ervaring en productiviteit van de werknemers verbeteren. 43% automatiseert om innovatie te versnellen, en 49% automatiseert om zijn activiteiten sneller en goedkoper te maken. Organisaties met een hybride of op afstand werkend beleid investeren meer dan organisaties die alleen op kantoor werken. Dit suggereert dat bedrijven prioriteit moeten geven aan innovatie en productiviteit, maar niet ten koste van de flexibiliteit op de werkplek.
 
 "Er is geen garantie dat we terugkeren naar een situatie waarin alle werknemers op kantoor werken. Bedrijven moeten het juiste evenwicht blijven vinden om innovatie te stimuleren zonder de motivatie en productiviteit van de werknemers te ondermijnen. Door te investeren in digitale samenwerkingstools, automatisering en beleid voor teambuilding kunnen managers de efficiëntie en het succes vergroten en tegelijkertijd de flexibiliteit bieden om op kantoor of op afstand te werken", besluit Olivier Struye van Swielande.
 
Innovatie op de werkplek is een van de vele onderwerpen die in de studie aan bod komen. Andere belangrijke bevindingen zijn

Verschuivende macht tussen werkgevers en werknemers: Terwijl het Grote Ontslag en het bijna universele tekort aan talent de werknemers de afgelopen maanden op de stoel van de bestuurder hebben gezet, zorgt het huidige economische klimaat voor nog meer beroering in de machtsdynamiek tussen werknemers en werkgevers - waarbij de laatsten de overhand beginnen te krijgen. Bekijk de infographic.

-Grote tekorten aan talent en een groter verloop: Ondanks een algemene verbetering van de arbeidstevredenheid in de afgelopen twee jaar, hebben alle sectoren, afdelingen en regio's te kampen met een tekort aan talent. En het verloop in cyberbeveiligingsteams is bijzonder hoog.

-Automatisering vergemakkelijkt overal en hybride werken: Investeringen in technologie - en met name automatisering - zijn essentieel om burn-out tegen te gaan en de samenwerking te bevorderen die essentieel is voor duurzame innovatie, ook in een gedistribueerde omgeving.
Show More
Back to top button
Close
Close