Hoe Dell zijn circulaire revolutie plant

Een jaar geleden presenteerde Dell "Concept Luna", een ambitieus project om de pc duurzamer te maken. Dit is een blik op een circulaire revolutie gebaseerd op een modulaire toekomst.

post-image-3
Concept Luna viert zijn eerste verjaardag. De duurzame pc van Dell, ontwikkeld door ingenieurs van de Experience Innovation Group, is gebaseerd op een modulair ontwerp zonder lijm, zonder kabels en met een beperkt aantal schroeven om de computer gemakkelijker te kunnen repareren en demonteren. 

"Het kan recyclingspecialisten meer dan een uur kosten om een pc met de huidige technologie uit elkaar te halen, omdat hij bij elkaar wordt gehouden door schroeven, kleefstoffen en verschillende gesoldeerde onderdelen", aldus Dell.
Dankzij het Concept Luna ontwerp duurt de demontage nu slechts enkele minuten. Een taak die gemakkelijk door robots kan worden uitgevoerd.

Door het duurzame ontwerp van Luna te combineren met intelligente telemetrie en robotautomatisering heeft Dell een project gelanceerd dat het potentieel heeft om een revolutie in de industrie te ontketenen door circulariteit op grote schaal te bevorderen. 

Een duurzaam apparaat is één ding ... maar je moet je de potentiële impact van het concept op de miljoenen technologische apparaten die elk jaar worden verkocht voorstellen. 
 
Dankzij de aan Luna toegevoegde telemetrie kan ook de gezondheid van de verschillende onderdelen van het systeem worden gediagnosticeerd om verliezen zoveel mogelijk te voorkomen. "Omdat elke klant technologie anders gebruikt, bereiken niet alle componenten op hetzelfde moment het einde van hun levensduur", zegt Dell. 
Een telewerker kan bijvoorbeeld accessoires zoals een toetsenbord en een monitor gebruiken. Zij zullen het toetsenbord en het scherm van hun laptop dus zeer weinig hebben gebruikt tegen de tijd dat het moederbord moet worden vervangen. 

De evolutie van Concept Luna maakt het mogelijk om individuele componenten te verbinden met telemetrie om hun levensduur te optimaliseren. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop we voertuigen onderhouden: "we gooien niet de hele auto weg als de banden of de remmen aan vervanging toe zijn".
 
Het "Concept Luna"-project brengt ons dus dichter bij een toekomst waarin steeds meer apparaten modulair worden ontworpen. "De toevoeging van robotica en automatisering dient als katalysator om de efficiënte demontage van apparaten te versnellen, de toestand van onderdelen en hun restwaarde te meten en beter te begrijpen welke onderdelen kunnen worden hergebruikt, opgeknapt of gerecycled - zodat niets verloren gaat. 

Hoewel Luna op dit moment "slechts een concept" is, investeert Dell nu al in deze langetermijnvisie die - misschien - op een dag een aanzienlijke zakelijke en maatschappelijke impact zal hebben door circulaire ontwerppraktijken.
Show More
Back to top button
Close
Close