Refurbished smartphones zijn in opkomst!

De specialist in de verkoop van refurbished smartphones Swappie heeft zojuist zijn miljoenste iPhone een tweede leven gegeven. In zes jaar tijd is de technologische start-up uitgegroeid tot een belangrijke speler in de circulaire economie. Een snel groeiende markt.

post-image-3
Het Finse bedrijf dat gespecialiseerd is in het opknappen van Apple smartphones heeft onlangs zijn miljoenste klant verwelkomd. 
Volgens het Britse dagblad Financial Times heeft Swappie tussen 2017 en 2020 een totale omzetgroei van bijna 500% geboekt, waarmee de omzet in 2020 op 98 miljoen euro komt te liggen. Daarmee is het een van de snelst groeiende bedrijven in Europa. 

Bedenk dat het bedrijf onlangs 108 miljoen euro heeft opgehaald in een Serie C-financieringsronde om zijn Europese expansie op te schalen en de groei op de markt voor refurbished smartphones te versnellen.

Deze groei gaat gepaard met een duidelijke verschuiving in de gehele sector refurbished consumentenelektronica. Uit een recente studie van Counterpoint Research blijkt dat de wereldwijde markt voor refurbished smartphones tegen 2021 meer dan drie keer zo snel zal groeien als de markt voor nieuwe smartphones. 
Het aantal wereldwijd verkochte refurbished telefoons steeg in 2021 met 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De onderzoekers wijzen erop dat de toenemende populariteit van tweedehands telefoons niet alleen te danken is aan de lagere prijs. Het groeiende milieubewustzijn van de consumenten en de consumentenbewegingen spelen in dit verband ook een belangrijke rol. 

Volgens EU-gegevens wordt momenteel echter slechts 15% van de oude telefoons gerecycled of gerepareerd. Het groeipotentieel van de sector hernieuwbare smartphone is dan ook enorm. 
Volgens de studie zal de markt de komende tien jaar naar verwachting met meer dan 10% per jaar groeien. 

Om deze groei te ondersteunen is Swappie lid van 'Right to Repair', een beweging die pleit voor Europese wetgeving die consumenten het recht geeft hun consumentenproducten, waaronder smartphones, zelf te repareren.

De online winkel Swappie werd in 2016 opgericht in Helsinki, is nu toegankelijk in verschillende Europese landen en heeft meer dan 1.000 medewerkers in dienst. Het bedrijf heeft zijn eigen technologiecentra waar gebruikte iPhones worden opgeknapt volgens een intern kwaliteitscontroleproces dat uit 52 stappen bestaat.

"Ons bedrijfsmodel is zeer schaalbaar en stelt ons in staat te voldoen aan de groeiende vraag naar refurbished toestellen in Europa. Consumenten die aanvankelijk sceptisch stonden tegenover refurbished toestellen zien ze nu als een goede zaak voor hun budget en voor het milieu," aldus Gregory Coffiner, Country Manager Belux bij Swappie.
 
Show More
Back to top button
Close
Close