Hoe de IT-sector reageert op het tekort aan talent

IT-specialisten zijn een van die beroepen met een tekort. Bedrijven als Spotit hebben echter besloten het probleem te omzeilen door hun eigen cyberbeveiligingsdeskundigen op te leiden.

post-image-3
Steeds meer IT-bedrijven kunnen hun vacatures niet meer of slechts met grote moeite invullen. Om het beperkte aanbod van specialisten op te vangen, besloot het cyberbeveiligingsbedrijf Spotit vijf jaar geleden een eigen opleidingsprogramma op te zetten. 

Vandaag is niet minder dan 20% van het personeel afgestudeerd aan de Spotit Academy. "Na zes maanden training zijn nieuwkomers in staat om cybercriminelen tegen te houden", zegt Thomas Boedt, hoofd talentontwikkeling.

Naar eigen zeggen is de Academy in 2018 gestart uit pure noodzaak, "omdat de vraag naar specialisten in de IT-sector, en bij Spotit in het bijzonder, erg groot is. Aangezien het aanbod nog steeds beperkt is, helpt de Academy dit tekort te verlichten", aldus Spotit.
 
In de afgelopen vier jaar hebben 30 spotters de cursus van zes maanden met succes afgerond. 80% van de afgestudeerden werkt nog steeds voor Spotit. Vandaag vertegenwoordigen deze 24 werknemers een vijfde van het totale personeelsbestand van het cyberbeveiligingsbedrijf.
 
"Aanvankelijk ging het erom nieuwe mensen te vinden en ze op een bepaald niveau te brengen, maar onze werknemers kunnen ook opleiden voor andere functies binnen het bedrijf. Wie niet langer tevreden is met zijn huidige functie, kan door een passende opleiding en een andere functie nieuwe uitdagingen binnen het bedrijf vinden. Dit is ook een manier om het voor onze sector kenmerkende verloop te beperken", aldus Thomas Boedt, Talent Development Manager bij spotit Academy.

Om de cursussen te kunnen volgen, moeten de kandidaten echter een bepaald niveau van IT-kennis hebben, aldus het bedrijf. Tijdens de eerste drie maanden ligt de nadruk op technische opleiding en zogenaamde soft skills. Naast de technische grondbeginselen richt de opleiding zich op gespecialiseerde technieken zoals hacken of netwerken. Na zes maanden zouden de meeste mensen voldoende kennis en ervaring moeten hebben opgedaan om een aanwervingscontract te kunnen ondertekenen.
 
"We zetten actief in op oriëntatie en coaching. Gedurende het hele proces ondersteunt en adviseert een seniorprofiel de deelnemer. We zorgen ook voor een vast aanspreekpunt van HR. Daarnaast wordt veel tijd besteed aan opleiding en coaching.
 
Show More
Back to top button
Close
Close