Econocom en Citymesh richten zich op verdere digitalisering van scholen 

Telecommunicatieoperator Citymesh en IT-bedrijf Econocom hebben de handen in elkaar geslagen om onderwijsinstellingen een 'netwerk als dienst' aan te bieden. 

post-image-3
De twee bedrijven hebben besloten scholen te steunen bij de overgang naar digitale technologie en een "intelligente school". 
In het kader van dit partnerschap zal het IT-bedrijf Econocom de nodige hardware leveren en het project beheren. Sinds de overname van de B2B-divisie van Switch in 2020 is de onderwijssector niet langer een geheim voor het bedrijf. Het telecombedrijf Citymesh is verantwoordelijk voor het leveren van netwerk- en beveiligingsdiensten. 
 
"Tijdens de pandemie van het coronavirus werd duidelijk dat scholen een enorme sprong voorwaarts moesten maken op het gebied van digitale technologie. Ze moesten snel online cursussen aanbieden, wat een uitdaging bleek te zijn voor de scholen," legt het IT-bedrijf uit.

Met de Digisprong ('digitale sprong') heeft de Vlaamse regering een extra budget vrijgemaakt om digitalisering te faciliteren. Tegen 2023 moet elke leerling in het secundair onderwijs en elke leerling in de 5e en 6e klas van het lager onderwijs over een eigen computer beschikken. 
 
De digitalisering van scholen blijft echter niet beperkt tot de distributie van computers of tablets. "De belangrijkste diensten van Econocom omvatten apparaatbeheer, terugname van apparaten en financiering via leasing of als een dienst. Willen studenten en docenten er het beste uit halen, dan is een sterke en krachtige netwerkinfrastructuur nodig. Wanneer iedereen zijn computer of tablet verbindt met bijvoorbeeld online onderwijstoepassingen, is voldoende capaciteit essentieel. De specialist Citymesh heeft jarenlange ervaring met netwerken en grootschalige connectiviteit. Onze diensten vullen elkaar dus perfect aan voor het onderwijs", aldus Ciska Schrooten, hoofd van de afdeling Onderwijs bij Econocom.

Freek Pauwels, CCO van Citymesh, voegt hieraan toe: "Om een succesvolle overstap naar digitaal onderwijs te maken, moeten sommige scholen een inhaalslag maken op het vlak van hun IT. Tot nu toe was digitaal onderwijs geen vereiste in het basisonderwijs. Maar tegen 2023 zullen ook leerlingen van het derde niveau digitaal moeten zijn. Samen met Econocom zullen wij hen adviseren over een infrastructuur op maat, met vaste kosten per maand, om uitgavenpieken in hun budget te vermijden. Deze individuele aanpak voorkomt onnodige kosten en maakt het mogelijk meer gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Wij kunnen ook zorgen voor de follow-up. 

Bovendien vertoont de IT-beveiliging van scholen vaak grote leemten. "Terwijl de beveiliging van laptops en tablets vaak wel in orde is, merken we vaak dat het netwerk niet goed beveiligd is. Scholen geven hackers onbedoeld de kans om in hun netwerk in te breken.  

Ongeveer 1.600 scholen werken reeds met Econocom of Citymesh. 

 
Show More
Back to top button
Close
Close