Europese werkgevers onvoldoende voorbereid op hybride werken

Slechts één op de vijf bedrijven heeft een beleid voor hybride werken, zo blijkt uit een onderzoek van Ricoh. Bedrijven moeten hun werknemers meer flexibiliteit bieden in een tijd waarin zij meer dan ooit aarzelen om voltijds naar kantoor terug te keren.

post-image-3
Werkgevers grijpen de kans niet om workflows te automatiseren en kantoorruimtes te moderniseren als onderdeel van hun hybride werkstrategie.

Na een enquête bij ongeveer 3.000 werknemers in de Europese Unie concludeert Ricoh Europe dat de meesten van hen niet voltijds naar kantoor willen terugkeren en voorstander zijn van hybride werken. 

Werkgevers lijken hier echter niet op voorbereid te zijn. Slechts één op de vijf werknemers (19%) zegt dat hun organisatie een beleid voor hybride werken heeft ontwikkeld.
Tegelijkertijd vormen ontoereikende technologie en een onvoldoende op samenwerking gerichte werkomgeving een belemmering voor flexibel werken. Minder dan de helft (45%) van de bedrijven heeft de communicatiefaciliteiten in vergaderzalen uitgebreid om hybride werken te bevorderen, terwijl bijna een op de vier (23%) zegt dat de hoeveelheid ruimte om samen te werken op kantoor is afgenomen. 
Bovendien denkt slechts een derde (32%) van de werknemers dat het nu gemakkelijker is om op een veilige manier toegang te krijgen tot apparatuur - bijvoorbeeld met lockers om IT-apparatuur op te halen - zonder een collega persoonlijk te hoeven ontmoeten.
 
In een tijd van ongekende vraag naar talent voelt meer dan een derde van de respondenten (36%) zich door hun werkgever onder druk gezet om terug te keren naar kantoor; een cijfer dat 29% hoger ligt dan in een soortgelijke enquête die in 2020 werd uitgevoerd. Bijna tweederde (64%) is van mening dat tegen 2022 de keuze om terug te keren naar kantoor bij de werknemer moet liggen.
 
 "Werkgevers moeten de juiste samenwerkingstools aanbieden om een positieve werkervaring te creëren voor iedereen, waar ze zich ook bevinden, om de druk te verlichten. Anders lopen ze het risico dat er een kloof ontstaat tussen de ervaring van werknemers op locatie en telewerkers," legt Eric Gryson, CEO van Ricoh België en Luxemburg, uit.

Een ander groot probleem is dat slechts 11% van de kantoormedewerkers toegang heeft tot workflow automatiseringstools, terwijl 44% zegt dat hun bedrijf in de afgelopen 12 maanden niet meer heeft geïnvesteerd in tools voor taak- of procesautomatisering. 

De studie concludeert dat hybride werken werkgevers een reële kans biedt om de ervaring en productiviteit van werknemers te verbeteren door vervelende en tijdrovende taken en processen te automatiseren. Maar zij lopen het risico de boot te missen als zij niet de instrumenten en processen invoeren die hybride werken tot een succes kunnen maken en aan de behoeften van de werknemers kunnen voldoen.
 
Show More
Back to top button
Close
Close