De uitdagingen van de omscholing van IT-deskundigen

IT-managers willen hun teams graag upgraden om hun technische vaardigheden te vergroten en meer waarde uit gegevens te halen, zo blijkt uit een studie.

post-image-3
Uit een onderzoek van Digital Realty blijkt dat 65% van de IT-managers bij 's werelds grootste bedrijven zegt dat ze de datavaardigheden van hun teams moeten verbeteren om concurrerend te blijven en waarde uit gegevens te halen. 

Dit cijfer stijgt tot 55% voor Europese ondernemingen, vergeleken met 78% voor Noord-Amerikaanse ondernemingen, 63% voor Latijns-Amerikaanse ondernemingen en 48% voor Aziatische ondernemingen. 

De situatie is enigszins anders voor Belgische bedrijven, waar de privacyregelgeving het moeilijk maakt om waardevolle informatie uit gegevens te halen.

Het belang van het opbouwen van teamvaardigheden overtreft de investeringen in kunstmatige intelligentie (59%) en is het op een na populairste antwoord van de respondenten op de vraag wat voor hun bedrijf de komende twee jaar de belangrijkste factor zal zijn om betere gegevensanalyse mogelijk te maken. 

Alleen de verbetering van de gegevensinfrastructuur (72%) scoorde hoger. Bovendien noemde 21% van de IT-managers wereldwijd een gebrek aan intern talent om gegevens te analyseren en een gebrek aan talent om technische capaciteit op te bouwen (21%) als enkele van de grootste obstakels waarmee hun bedrijven worden geconfronteerd wanneer ze waardevolle inzichten uit hun gegevens proberen te halen. 

Bij Belgische bedrijven wordt het opbouwen van teamvaardigheden als derde meest populaire antwoord genoemd, na investeren in kunstmatige intelligentie en het verbeteren van de data-infrastructuur.

In de enquête wordt benadrukt dat "ervoor zorgen dat teams over de vaardigheden beschikken om waarde uit gegevens te halen en van datagestuurde strategieën een prioriteit maken, essentieel is als bedrijven concurrerend willen blijven in een steeds meer datagecentreerde wereld". 

Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljard dollar nu een formele datastrategie heeft in de plannings-, adoptie- of uitvoeringsfase. 

Dit is 63% voor mondiale bedrijven en wijst erop dat grote bedrijven een lichte voorsprong hebben op het gebied van gegevens. Dit is ook het geval voor Belgische ondernemingen. Deze voorsprong kan hen een voorsprong geven op hun kleinere concurrenten naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt en de ernst ervan toeneemt.

"Nu de hoeveelheid data in de wereld exponentieel toeneemt, zal het effect van datazwaarte zeker toenemen, zeker als werknemers niet over de vaardigheden beschikken om effectief met data om te gaan", zegt Dave McCrory, vice president of growth en global head of Insights and Analytics bij Realty Digital. 
"Bij dit verschijnsel trekken grote hoeveelheden gegevens voortdurend andere gegevens aan, waardoor het onmogelijk wordt ze te verplaatsen, te manipuleren of er waarde aan te ontlenen. Dit werpt obstakels op voor bedrijven en kan hun gegevens onbruikbaar maken als er geen actie wordt ondernomen."

Uit de studie blijkt verder dat 18% van de IT-managers in Europa (17% wereldwijd) verwacht dat gegevensgestuurde inzichten hen zullen helpen om in de toekomst meer talent aan te trekken, dat zich aangetrokken voelt tot bedrijven die gegevens effectief gebruiken. Het resultaat is een cumulatief effect, waarbij de meest data-savvy bedrijven meer data-savvy kandidaten aantrekken, wat hun concurrentievoordeel versterkt.
 
Show More
Back to top button
Close
Close