Post-Covid belangrijkste uitdagingen voor IT-besluitvormers in België

Een studie van distributeur Nuvias geeft een overzicht van de belangrijkste post-Covid-uitdagingen, de impact op de werkcultuur en de uitgavenplannen voor Unified Communications in 2022. Meer dan de helft van de respondenten heeft in het afgelopen jaar meer uitgegeven dan verwacht. Analyse.

post-image-3
Een Europees onderzoek gepubliceerd door Nuvias UC onthult de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de UC-industrie in 2022. IT-besluitvormers verwachten dat de uitgaven voor unified communications zullen stijgen als onderdeel van hun digitale transformatiestrategie na de gezondheidscrisis.
Maar ook een betere balans tussen werk en privéleven voor werknemers en een betere bedrijfscontinuïteit door moderne unified communications. 
Bovendien kijken zij naar hybride werkpatronen die een culturele kloof zullen creëren tussen "face-to-face" en "remote" werknemers. 

De pandemie heeft bedrijven gedwongen hun digitale transformatiestrategieën te veranderen en te versnellen om het hoofd te bieden aan een wereld van werken op afstand, waar de uitgaven voor unified communications-technologie zijn geëxplodeerd om aan de vraag te voldoen. Zozeer zelfs dat in de afgelopen 18 maanden 61% van de respondenten in de Benelux-landen zei dat hun UC-uitgaven hoger waren dan verwacht. Een soortgelijke situatie kan worden waargenomen in het VK (67%), Spanje (68%) en Frankrijk (66%).

Anderhalf jaar later wijst het onderzoek niet op een vertraging van de UC-uitgaven. Bijna de helft van de ondervraagde managers in de Benelux (44%) gaf aan dat hun uitgavenverwachtingen voor de komende 12 maanden hoger waren dan verwacht. Deze tendens is het sterkst in Frankrijk (50%) en Spanje (51%).

Voor sommigen houdt deze trend verband met het feit dat bedrijven spijt hebben van hun gebrek aan investeringen in Unified Communications tijdens de pandemie. In de Benelux zegt een vijfde van de IT-besluitvormers (20%) dat niet genoeg investeren aan het begin van de uitbraak hun grootste spijt was met betrekking tot hun digitale transformatie tijdens de periode van COVID-19. Deze spijt was het grootst in Spanje (31%) en het kleinst in Zweden (19%). In de toekomst zullen de uitgaven voor Unified Communications voor de meeste bedrijven waarschijnlijk een belangrijke prioriteit blijven bij de overgang naar hybride werken.

Wat het werk na de zorg betreft, blijven IT-beslissers (96%) vertrouwen hebben in hun vermogen om het werk van hun personeel op een hybride manier te beheren, waarbij 83% zegt dat hun samenwerkingstools een positieve invloed hebben gehad op de manier waarop hun werknemers de overgang naar werken op afstand hebben ervaren. 

De invoering van hybride werkmethoden vereist echter dat organisaties een flexibele UC-infrastructuur implementeren die zowel remote als desktopactiviteiten tegelijk kan ondersteunen. IT-besluitvormers moeten daarom hun UC-aanbod verder evalueren. Zo is 34% van de respondenten in de Benelux-landen van mening dat werknemers betere integratietools of communicatietools zouden willen die gemakkelijk werken op elk toestel. Dit is de laagste score van de onderzochte landen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanje, waar dit cijfer 49% bedraagt.

Toch gaan de effecten van het hybride model verder dan de technische logistiek, aldus de studie. Van degenen die de afgelopen 18 maanden zijn overgestapt op hybride werken, denkt 74% van de IT-besluitvormers in de Benelux dat er een grote of kleine culturele kloof zal ontstaan tussen 'face-to-face' en 'remote' medewerkers. Dit is 5% boven het Europese gemiddelde (70%). Het enige opmerkelijke verschil is in Italië, waar 39% denkt dat er helemaal geen culturele kloof zal zijn. In de Benelux-landen denkt bijna de helft (48%) van de respondenten dat hierdoor groepen zullen ontstaan, met Spanje als uitschieter 58%.

Als bedrijven in staat zijn deze culturele barrières te verkleinen, bestaat er een sterke consensus dat UC een sleutelrol speelt in de bedrijfsmoraal - de toepassing van morele normen in de werkomgeving - en de bedrijfscontinuïteit. De helft van de respondenten in de Benelux (48%) is van mening dat moderne Unified Communications kan helpen om de balans tussen werk en privéleven van werknemers te verbeteren. Bovendien gelooft 37% dat het de bedrijfscontinuïteit kan helpen verbeteren, waarbij de Britse respondenten het meest overtuigd zijn (45%).



Uit de studie bleek ook dat, hoewel IT-besluitvormers van plan zijn hun uitgaven voor UC voort te zetten, de behoefte aan technische expertise groot blijft naarmate UC-oplossingen complexer worden. Meer dan de helft (57%) van de respondenten in de Benelux-landen kijkt naar IT-consultants voor advies over hun UC-uitdagingen, waarbij Italië het meest betrokken is (62%) en Frankrijk het minst (48%). Bovendien wendt bijna de helft van de IT-besluitvormers in de Benelux (49%) zich tot IT-wederverkopers voor technische expertise. 

De wereld van na de gezondheidscrisis zal daarom een reeks uitdagingen met zich meebrengen voor IT-besluitvormers, waarbij de steeds veranderende technologische eisen van de business worden gezien als een van de grootste uitdagingen (35%) waarmee IT-teams en IT-resellers in de Benelux in de komende 12 maanden zullen worden geconfronteerd.

 
Show More
Back to top button
Close
Close