Cyberbedreigingen zullen in 2022 toeslaan

Een rapport van cyberbeveiligingsspecialist Acronis onthult de voorspellingen van cyberdreigingen voor 2022. Analyse.

post-image-3
In de marge van de CyberFit Summit Dubai, georganiseerd door de leverancier van IT-beveiligingsoplossingen, heeft Acronis zijn jaarlijkse Cyberthreats Report 2022 gepubliceerd, waarin de trends en bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging in de hele wereld worden uiteengezet. 

Volgens het rapport lopen vooral aanbieders van beheerde diensten risico's, omdat zij over eigen beheertools beschikken die door cybercriminelen tegen hen worden gebruikt. 
Met andere woorden, leveranciers worden steeds kwetsbaarder voor aanvallen op de toeleveringsketen.

Afgezien van de toenemende effectiviteit van cybercriminelen en de gevolgen voor MSP's en kleine bedrijven, blijkt uit het rapport dat phishing de belangrijkste aanvalsvector blijft. 94% van de malware wordt afgeleverd via e-mail waarbij social engineering-technieken worden gebruikt om gebruikers ertoe te verleiden schadelijke bijlagen of links te openen.
In 2020 blokkeerde Acronis in het derde kwartaal 23% meer phishing-e-mails en 40% meer malware-e-mails dan in het tweede kwartaal van hetzelfde jaar.
Phishers ontwikkelen nieuwe trucs en wenden zich tot boodschappers. 
Om gewone anti-phishingtools te omzeilen, gebruiken ze sms-berichten, Slack, Teams chats en andere tools voor aanvallen zoals business email compromise (BEC). 

Een andere bevinding van de studie. Ransomware blijft de grootste bedreiging voor zowel grote ondernemingen als het mkb. Tot de hoogwaardige doelgroepen behoren de overheidssector, de gezondheidszorg, de industrie en andere kritieke organisaties. Ondanks enkele recente arrestaties blijft ransomware een van de meest winstgevende cyberaanvallen van dit moment. Cybercrime Magazine voorspelt dat de schade veroorzaakt door ransomware tegen eind 2021 meer dan 20 miljard dollar zal bedragen.

In 2022 kunnen we ook meer van dergelijke aanvallen verwachten tegen slimme contracten, d.w.z. de programma's die aan de basis liggen van cryptocurrencies. Aanvallen op Web 3.0-toepassingen zullen ook vaker voorkomen, en nieuwe en steeds geraffineerdere aanvallen, zoals flash loan-aanvallen, zullen aanvallers in staat stellen miljoenen dollars uit cryptocurrency-pools weg te sluizen 

In het rapport wordt ook opgemerkt dat 2020 het slechtste jaar ooit was; niet alleen voor veel organisaties, maar ook voor veel landen - waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, een land dat nu worstelt om de wereldwijde "cyberpandemie" te bestrijden. 
 
Show More
Back to top button
Close
Close